Hlavní obsah

Kádárova ministra vnitra postaví před soud

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bývalý komunistický ministr vnitra Béla Biszku (89) označil v televizní relaci protikomunistickou revoluci z roku 1956 za kontrarevoluci a národní tragédii. Budapešťská prokuratura ho za tato slova obvinila z veřejného popírání zločinů komunistického režimu a hrozí muž až tři roky vězení.

Foto: Profimedia.cz

Nepokoje v Budapešti v roce 1956

Článek

Mluvčí budapešťské prokuratury Gabriella Skoda pro agenturu MTI uvedla, že Biszku v televizi bagatelizoval a popíral zločiny komunistického režimu.

Biszku byl po potlačení revoluce čtyři roky ministrem vnitra, v letech 1961 až 1963 místopředsedou maďarské vlády a tajemníkem Ústředního výboru Maďarské socialistické dělnické strany.

Po krvavém potlačení revoluce v roce 1956 stál tehdejší ministr vnitra v čele čistek. V tomto období bylo vyneseno několik trestů smrti. Biszku to komentoval slovy, že se „v zemi obnovil veřejný pořádek“ a „režim povolal k odpovědnosti ty, kteří se proti němu provinili“. Komunistického lídra Jánose Kádára označil za „největší politickou osobnost 20. století“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám