Hlavní obsah

Devítiletá dívka vyskočila z okna, protože měla cukrovku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyon

Skokem z pátého patra budovy ve francouzském Lyonu ukončila ve středu svůj život devítiletá dívka. Hlavním motivem k sebevraždě bylo onemocnění cukrovkou, uvedla francouzská média. Odborníci upozorňují, že nemoc postihuje v Evropě stále více dětí.

Článek

„Není pochyb o tom, že to byla sebevražda, i když je to pro dítě jejího věku řídký jev,“ řekl rozhlasové stanici Europe 1 představitel lyonského státního zastupitelství Marc Desert. „Čin potvrdilo několik slov, které dívka napsala na kus papíru krátce předtím, než vyskočila z okna,“ doplnil.

Dívka podle médií trpěla cukrovkou a se svojí chůvou se hádala o tom, zda jí příliš sladkostí. V poznámce uvedla, že má své nemoci dost a rozhodla se život ukončit.

Cukrovku má stále více dětí

Cukrovkou ve světě trpí přes 240 miliónů lidí a do roku 2025 se jejich řady rozšíří o téměř 140 miliónů, uvádí Mezinárodní diabetická federace IDF. Většinou se jedná o druhý typ diabetes.

Diabetes I. typu se obecně vyskytuje během dětství a raného dospívání. Imunitní systém ničí buňky slinivky břišní vyrábějící inzulín, hormon štěpící glukózu, a v důsledku toho se nebezpečně zvyšuje hladina cukru v krvi. Podle odborníků jsou za tím dědičné dispozice a faktory prostředí.

Experti upozorňují, že cukrovkou I. typu trpí v Evropě stále více dětí. Do roku 2020 se oproti roku 2005 očekává dvojnásobný nárůst počtu nemocných mezi dětmi mladšími pěti let, a dokonce 70procentní nárůst mezi skupinami do patnáctého roku věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám