Hlavní obsah

Evropský soud přiřkl 125 000 eur německým sexuálním násilníkům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve čtvrtek nařídil Německu odškodnit trojici sexuálních násilníků 125 000 eur (více než třemi milióny korun) za to, že byli drženi ve vězení dlouho, i když odborníci soudili, že je pravděpodobné, že spáchají zločin znovu. Dva muži jsou stále ve vězení a soud vyzval Berlín, aby urychlil jejich propuštění.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Soud přiřkl Martinu Schummerovi odsouzenému za znásilnění a únos 70 000 eur (1,7 miliónu korun), Rüdigeru Kallweitovi odsouzenému za zneužití nezletilého 30 000 eur (730 000 korun) a Manueli Mautesovi odsouzenému za těžké ublížení na zdraví a pokus o znásilnění 25 000 eur (přes 600 000 korun).

Německé úřady trojici zadržovaly i poté, co jí vypršely tresty. Učinilo tak ale neprávem, protože zákon umožňující zadržovat preventivně nebezpečné osoby na neurčito i po vykonání trestu byl přijat až v roce 1998. To už odsouzeným vypršela desetiletá lhůta, kterou dovoloval předchozí zákon.

Zatímco Shummer se loni v září ocitl podmínečně na svobodě, zbylá dvojice zůstává ve vězení. Štrasburský soud vyzval Německo k jejich brzkému propuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám