Hlavní obsah

Zahraniční firmy mají obavy z vývoje v Maďarsku, vadí jim krizová daň

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct velkých zahraničních firem vyjádřilo obavy nad vývojem v Maďarsku po uvalení tzv. krizové daně na velké zahraniční investory. Firmy ve společném dopise informovaly o svých obavách Evropskou komisi.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Maďarská vláda chce mimořádným zdaněním našich firem stabilizovat rozpočet. Tento krok způsobí škody našim investicím,“ uvedly v dopise firmy mezi nimiž jsou například Aegon, Allianz, ING, RWE, E.ON, AG, Deutsche Telekom, Vodafone, OMV a český ČEZ. Zahraniční investoři kritizují maďarskou vládu, že je diskriminuje vůči maďarským podnikům, co je v rozporu s pravidly Evropské unie.

Vláda premiéra Viktora Orbána zavedla tzv. krizovou daň pro telekomunikace, energetiku a obchodní řetězce. Krizová daň má do státního rozpočtu přivést 600 milionů eur ročně po dobu tří let.

Po bankovní dani tak pravicová maďarská vláda zavedla další mimořádnou daň. Telekomunikace zaplatí ročně 61 miliard forintů (asi 6 miliard Kč), energetický sektor 70 miliard forintů (7 miliard Kč) a obchodné řetězce 30 miliard forintů (tři miliardy Kč).

Premiér chce zastavit zadlužování státu

Premiér to odůvodnil potřebou udržení deficitu státního rozpočtu pro rok 2010 ve výši 3,8 procenta hrubého domácího produktu a pro příští rok ve výši tří procent HDP. Podle Orbána se restrikce uplynulých let neosvědčily.

„Potřebujeme opatření, která zastaví nárůst státního dluhu. Víc budou platit ti, kteří mají víc,“ konstatoval premiér.

Analytici kritizují, že vláda zavádí nové daně, ale nešetří ve výdajích státu. V konečném důsledku totiž nové daně mohou vést místo zvýšení rozpočtových příjmů ke zpomalení ekonomiky a růstu výdajů na podporu nezaměstnanosti.

První propouštění

Někteří velcí investoři avizovali, že přehodnotí plán investicí v Maďarsku. Z důvodu zavedení mimořádné bankovní daně například rakouská bankovní skupina Erste Group uzavře 17 maďarských poboček a propustí 181 zaměstnanců.

Erste je v Maďarsku v důsledku zavedení bankovní daně ve ztrátě. „Bankovní daň dramaticky zvýšila výdaje, co mělo negativní vliv na hospodářské výsledky a nutí nás přijímat nepopulární opatření,“ uvedla Erste ve svém prohlášení.

Vláda premiéra Viktora Orbána si od zavedení mimořádní bankovní daně slibuje příjem 720 miliónů eur (přes 18 miliard Kč) do státního rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám