Hlavní obsah

Pitr napadne verdikt o vydání do ČR, řízení se protáhne o měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Podnikatel Tomáš Pitr si bude stěžovat na rozhodnutí o svém vydání ze Švýcarska do Česka u příslušného švýcarského soudu. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Podle něj může stížnost vydávací řízení prodloužit o několik měsíců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Článek

"V dopise, který jsme dnes obdrželi, nám advokát sděluje, že pan Pitr proti našemu rozhodnutí o vydání podá stížnost ke spolkovému trestnímu soudu," uvedl Galli.

Mluvčí dodal, že stížnost by vydávací řízení "prodloužila o několik měsíců". Pokud by Pitr nebyl s výrokem trestního soudu v Bellinzoně spokojen, může se odvolat ještě k nejvyššímu švýcarskému soudu. Ten je pak poslední instancí.

Ministerstvo o vydání do Česka rozhodlo 17. prosince. S extradicí souhlasilo, protože hospodářské a daňové delikty, kvůli nimž Praha požaduje jeho vydání jsou trestné i podle švýcarského práva. [celá zpráva]

Pitr se vyhýbá vězení

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel do věznice nenastoupil a od června 2007 se skrýval v cizině. Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

Pitra zadržela švýcarská policie 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Pitr se obrátil už několikrát na švýcarské soudy. Stěžoval si na vazební rozkaz, ale marně. Nedosáhl ani propuštění na kauci, i když nabízel 3,3 miliónu švýcarských franků (nyní asi 66,5 milionů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám