Hlavní obsah

Tymošenková musí zůstat doma a každý den na výslech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská prokuratura ve středu zostřila postih bývalé premiérky Julije Tymošenkové, která je podezřelá z neoprávněného nakládání se státním prostředky. Vůdkyně opozice se nesmí vzdálit z místa svého bydliště a prakticky denně bude předvolávána k výslechu.

Foto: Konstantin Chernichkin , Reuters

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková

Článek

"Smím se pohybovat jen na adrese svého trvalého bydliště," řekla Tymošenková, kterou prokuratura obviňuje, že neoprávněně nakládala s částkou získanou za prodej emisních povolenek. [celá zpráva]

Sumu 300 miliónů dolarů (asi 5,7 miliardy korun), které jejich prodejem Japonsku loni Ukrajina získala, Tymošenková nechala převést na konto státního penzijního fondu, aby zajistila výplatu důchodů. Při konverzi dolarové částky na ukrajinské hřivny vznikla podle obžaloby státu ztráta ve výši 125 000 dolarů (2,4 miliónu korun).

"Na generální prokuratuře se rozhodli povolávat mě k výslechu každý den, abych neměla možnost cestovat po zemi a stýkat se s lidmi," řekla expremiérka. "Mají v rukou všechny mocenské prostředky, aby beztrestně pokračovali v politických represích," dodala.

Tymošenková je vůdkyní největší opoziční strany Vlast, ale není poslankyní ukrajinského parlamentu a nepožívá imunity. Po ministrech hospodářství, vnitra a životního prostředí je už čtvrtou představitelkou bývalé ukrajinské vlády, kterou justice stíhá. Opozice to označuje za politicky motivované pronásledování iniciované prezidentem Viktorem Juščenkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám