Hlavní obsah

Soud omilostnil zmrzačeného ruského žurnalistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Odvolací soud na moskevském předměstí Chimki zrušil v pátek rozsudek nad invalidním novinářem Michailem Beketovem, který byl v první instanci odsouzen za pomluvu místního starosty. Beketova před dvěma lety zmrzačili neznámí pachatelé a žurnalista obvinil starostu, že si násilníky najal.

Článek

Soud první instance v Chimkách Beketova odsoudil za pomluvu k pokutě 5000 rublů (asi 2900 Kč). Trest mu ale hned prominul vzhledem k uplynutí promlčecí lhůty. Nyní byl muž omilostněn.

Stejně jako při nedávném skandálu kolem brutálního útoku na reportéra listu Kommersant Olega Kašina, i v Beketovově kauze hraje hlavní roli připravovaná dálnice z Moskvy do Petrohradu. Silnice má přetnout chráněný lesní masiv v Chimkách, což zmobilizovalo občanské aktivisty a nezávislé novináře k odporu.

Zatímco Kašin za něj zaplatil padesáti ranami kovovou tyčí, Beketova útočníci zmlátili natolik, že se z něj stal invalida a nemůže ani mluvit.

Beketov před třemi lety začal vydávat list Chimkinskaja pravda, ve kterém pranýřoval radnici. Začátkem roku 2008 neznámí pachatelé ubili novinářova psa, kterého pohodili na prahu domu. O pár měsíců později spálili i žurnalistovo auto. Poté, co Beketov v televizním rozhovoru obvinil starostu Vladimira Strelčenka z "politického teroru", byl v listopadu 2008 brutálně zmlácen. Lékaři mu museli amputovat nohu a tři prsty na levé ruce.

Organizátory útoku na Beketova ani jeho vykonavatele policie dosud nedopadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám