Hlavní obsah

Východ Slovenska má první romské starosty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V několika obcích východního Slovenska, kde žije početná romská komunita, byli v nedávných komunálních volbách zvoleni romští starostové.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Článek

Jak uvedla televize Joj, Romové mají radost, ostatní obyvatelé žijí v obavách a uvažují o stěhování, než aby jim – jak sami říkají – vládli „negramotní Romové“.

V obci Jarovnice tvoří Romové většinu už 10 let, ale až letos se jim podařilo zvolit si prvního romského starostu. „Nebudu dělat žádné rozdíly mezi Romy a bílými,“ slibuje nový starosta Florián Giňa (40), kandidát Strany romské koalice. Ostatní obyvatelé mu ale nevěří a nevylučují, že se raději z obce odstěhují. Žije tu 5400 lidí, z nichž je 4000 Romů.

Novým starostou obce Podhorany se stal romský podnikatel Jozef Oračko (42). Dosavadní starosta Vladislav Mešár neskrýval zklamání. „Vůbec jsem to nečekal. Byl jsem si jist, že vyhraju,“ uvedl Mešár, který v obci starostoval nepřetržitě dvacet let. Ke znovuzvolení mu tentokrát chybělo dvanáct hlasů.

Rovněž v nedaleké obci Svinia zvolili starostku s podporou zdejších Romů. „Byl to podvod. Na rukou měli napsaná čísla, koho mají volit. Z osmi členů volební komise sedm odmítlo podepsat zápis,“ tvrdí jeden z místních obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám