Hlavní obsah

Média v Maďarsku protestují prázdnou titulní stranou proti dohledu vlády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Nově vytvořený úřad pro dohled nad médii by měl na základě připravovaného mediálního zákona kontrolovat televize, tištěná média a internetové portály. Na tento záměr vlády Viktora Orbána upozornila některá maďarská média ve čtvrtek prázdnou titulní stranou.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Vláda premiéra Viktora Orbána zřídila nový úřad pro dohled nad médii.

Článek

Učinil tak například týdeník Élet és irodalom a čtrnáctideník Magyar Narancs. K protestu se připojil rovněž internetový portál hirszerzo.hu. S protestem souhlasí také deník Népszava a týdeník 168 óra.

„Na titulní straně nového čísla zveřejníme fotografii předsedkyně úřadu pro dohled nad médii Annamárii Szalaiovou s textem Milá mediální moc,“ uvedl šéfredaktor týdeníku 168 óra Ákos Mester.

Média vidí v záměrech vlády pokus o umlčení novin, které jsou vůči Orbánovi kritické. Tištěná média se doposud řídila zásadami trestního práva. V nově vytvořeném úřadu pro dohled nad médii jsou zastoupeni pouze členové Orbánovy strany FIDESZ a média tento úřad označila za „mediální soud“.

Úřad bude mít pravomoci pokutovat média a výše sankcí může v některých případech dosáhnout až likvidační úrovně. Média musí pokutu zaplatit okamžitě. Následně se sice mohou obrátit k soudu, ale vynesení rozsudku nebo případného vrácení peněz se už nemusí dožít.

„Je to brutální zákon o cenzuře. V podstatě moderními nástroji obnovuje kontrolu médií z období komunistické diktatury,“ uvedl pro slovenský deník Sme šéfredaktor týdeníku Élet és irodalom János Székely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám