Hlavní obsah

Policie v Německu bojovala s odpůrci jádra o koleje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně padesát tisíc odpůrců atomové energie v sobotu i v neděli protestovalo v severoněmeckém Dannenbergu proti transportu jaderného odpadu do meziskladu v Gorlebenu a proti prodloužení životnosti německých atomových elektráren.

Článek

Vlak se 123 tunami radioaktivního odpadu z Francie v 11 kontejnerech typu Castor musel kvůli mohutným protestům několikrát změnit trasu. Sabotážní akce aktivistů ho přiměly na několik hodin zastavit.

Nejdramatičtější potyčky se odehrály přímo v místě překládky - Dannenbergu v Dolním Sasku, kde měli nebezpečný náklad vyložit a do skladu v Gorlebenu převést na kamiónech. Právě tam se od roku 1983 nachází jeden ze tří meziskladů, jehož přeměnu na dlouhodobé skladiště jaderné odpadu zvažují v Německu už několik let.

Traktory v ulicích

„Dnes je náš velký den. Ukážeme vládě, co si o její jaderné politice myslíme. Stále přijíždějí autobusy a lidé z celé republiky. Podnikneme mohutnou blokádu. Řekla jsem to mockrát a říkám to i teď: nechceme žádné násilí,“ sdělila televizi ZDF Ute Kreigová ze skupiny Get Out of Nuclear (Zbavme se jádra).

Policisté zakročili silou s použitím obušků a štiplavých sprejů proti skupině aktivistů, která klada na kolejnice kameny, a čelili spršce kamenů, které na ně házeli i anarchisté.

Ulice obce Splietau blokovalo na 600 traktorů místních zemědělců, kteří tak chtěli vlaku odříznout jednu z možných tras. Policie, která celkově nasadila bezmála 17 tisíc příslušníků prakticky ze všech spolkových zemí, a to včetně vrtulníků, stroje odtahovala.

Merkelová vzkazuje: Porušujete zákon

Demonstranty přišli podpořit i opoziční  politici -  takřka celé vedení Zelených. Spolková kancléřka Angela Merkelová zpolitizování protestů odsoudila. „To, co se jeví jako nevinnost, není pokojná demonstrace, ale naplňování skutkové podstaty trestného činu,“ řekla v sobotu v Bonnu na sjezdu zemské organizace své CDU v Severním Porýní-Vestfálsku.

Demonstranti jí vzkázali, ať se ukáže i ona

„Ztratili jsme víru ve vládu do té doby, dokud nám nedokáže, že dělá politiku pro lidi a ne pro koncerny,“ řekla Kerstin Rudeková, šéfka dannenbergské občanské iniciativy. Náklad označila za velmi nebezpečný a dokonce „nejtoxičtější v historii“.

Zástupci francouzské energetické firmy Areva to odmítli a zdůraznili, že jde o rutinní zásilku a k žádnému úniku radioaktivity nemůže dojít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám