Hlavní obsah

CIA mučila Muhammeda v Polsku, tvrdí expert

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká tajná služba CIA dopravila strůjce útoku al-Kajdá proti USA z 11. září 2001 Chálida Šajcha Muhammeda do Polska a tam ho při výslechu mučila ve své tajné základně na letišti Szymany. Tvrdí to Dick Marty, bývalý zpravodaj Rady Evropy pro otázky mučení.

Článek

„Použiji-li soudního důkazního standardu – a býval jsem smírčím soudcem –, pak říkám ano, Chálid Šajch Muhammed byl v Polsku, ano, byl mučen,“ řekl Marty BBC k důkazům, které stanice shromáždila.

Generální inspektor CIA dosud potvrdil, že Muhammed byl mučen metodou simulovaného tonutí (waterboardingem), ale o místu se nezmínil. Vyjádřit se zdráhají jak CIA, tak i polská vládní místa. Záznamy ale potvrzují, že letouny CIA přistávaly v Szymany od prosince 2002 do září 2003.

Věc šetří polská prokuratura. Mezitím přijala žádost Saúda Rahíma Našírího, obviněného z útoku proti lodi USA Cole v Jemenu před 10 lety, aby prošetřila jeho stížnost na to, že byl také mučen v Szymany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám