Hlavní obsah

Šifranti východoněmecké Stasi pracují pro NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Špičkoví šifranti a kryptologové smutně proslulé východoněmecké tajné policie STASI pracuji od devadesátých let pro spolkovou vládu a dokonce pro Severoatlantickou alianci. Uvede to v pondělním čísle německý týdeník Der Spiegel, z něhož citovala o víkendu agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Krátce po pádu Berlínské zdi se uskutečnila za vlády Helmuta Kohla tajná operace, jejímž cílem bylo získat tyto odborníky z devátého oddělení Stasi, jímž byla Centrála pro šifrování (ZCO). Dostali zaměstnání v dceřiné společnosti firmy Rohde & Schwarz SIT sídlící v berlínském Adlershofu, kde pracují pro německou vládu i pro NATO.

Vláda Helmuta Kohla se takto snažila zabránit tomu, aby se tito špičkoví odborníci dostali do zahraničí, zejména na Blízký východ. Kvůli jejich minulosti je ale nemohla zaměstnat přímo.

"Jde o vynikající matematiky, kterým nelze osobně nic vyčítat," řekl listu Otto Leiberich, bývalý představitel západoněmeckých tajných služeb zapojených do operace.

Někteří z těchto šifrantů dosud stále pracují v podniku, který se sám označuje za "privilegovaného dodavatele vysoce bezpečných šifer" pro NATO. Jejich minulost nikdo neřeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám