Hlavní obsah

Rekordní kompenzace za nehodu: cyklista dostane 407 miliónů korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guernsey

Bývalý závodní cyklista Manny Helmot (39), který zůstal po drastické nehodě invalidní, po 12 letech vysoudil 13,75 miliónu liber (v přepočtu 407 miliónů korun). Muž, který se několikrát účastnil známých Commonwealth Games, utrpěl při nehodě vážná zranění, kvůli kterým nebude do konce života schopný pracovat.

Foto: Profimedia.cz

Jedna vteřina zničila cyklistovi celou kariéru i život zároveň. Ilustrační foto

Článek

Manny Helmot od nehody neovládá svou pravou ruku, částečně oslepl a utrpěl vážná zranění mozku. Jeho zdravotní stav vyžaduje stále celodenní pečovatelský dohled. K nehodě došlo v roce 1998 během jeho tréninkové jízdy, kdy ho srazil rychle jedoucí, bezohledný řidič Dylan Simon. Helmot strávil v nemocnici dlouhých 36 týdnů.

Cyklistova zranění mozku byla tak vážná, že už nikdy nebude moci znovu pracovat či jezdit na kole. Jeho oči ztratily schopnost zaostřit a navíc, po nehodě se u něj projevují značné problémy duševního rázu. Jeho matka musela dát výpověď v práci, aby mohla o svého dospělého syna pečovat na plný úvazek.

Rodina poškozeného se začala soudit s pojišťovnou Dylana Simona a ve středu padl finální rozsudek, který přiřkl Helmotovi zřejmě největší kompenzaci, kterou kdy oběť nehody v Evropě dostala. Soud v Guernsey mu přiřkl v přepočtu celých 407 miliónů korun, které mu mají zajistit důstojnou doživotní péči.

Peníze zdraví nenahradí

Rekordní odškodné držel doposud pasažér automobilu Wasim Mohammed, který zůstal po nehodě ochrnutý. Ten vysoudil v přepočtu přes 266 miliónů korun.

"Jeho život je zničený, ale aspoň si můžeme nyní dovolit dopřát mu péči, kterou bude po zbytek svých dnů potřebovat," uvedla matka cyklisty s tím, že neexistuje žádná finanční suma, která by dokázala kompenzovat zranění, která její syn utrpěl. Tvrdí, že se po nehodě zcela změnila jeho osobnost. Zatímco před ní byl ke všem přátelský, nyní je silně náladový a nepříjemný vůči svému okolí.

"Bude potřebovat pečovatelské služby do konce svého života a my tu také nebudeme navždy. Je příjemné vědět, že je jeho budoucnost zabezpečená," dodala k případu Helmotova matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám