Hlavní obsah

Papež je příliš drahý pro Palermo i Británii

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

Palermo na tom není finančně tak dobře, aby mohlo z veřejných prostředků vynaložit 2,5 miliónu eur (61,5 miliónu Kč) na několikahodinovou návštěvu papeže Benedikta XVI. Oznámili to členové palermského sdružení Centro Impastato v protestu proti chystané návštěvě hlavy katolické církve v jejich městě. Informoval o tom v úterý server Gazeta Wyborcza.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Sdružení zdůraznilo, že tak vysoká suma je při návštěvě tohoto druhu neadekvátní. „Pokud navíc vezmeme v úvahu obrovské finanční problémy města, v žádném případě není možné vyhazovat veřejné prostředky na věci, z nichž nezbude nic,“ uvedlo sdružení, které má název po politikovi Giuseppem Impastatovi, jehož v roce 1978 popravila mafie, a které se v Palermu věnuje dodržování zákonů a boji proti organizovanému zločinu.

Aktivisté z Centro Impastato také uvedli, že „Itálie není jedinou zemí, jejíž obyvatelé často protestují proti financování papežových návštěv z veřejných prostředků“.

Jak zdůraznili, podle posledních průzkumů až 77 procent Britů nesouhlasí, aby byla z jejich daní hrazena návštěva Benedikta XVI. v Británii, jež je plánována na 16.-19. zaří. Náklady na její průběh se pohybují mezi 10 a 12 milióny eur (240 miliónů až 295 miliónů korun).

„Britové zastávají názor, že i když je papež hlavou státu Vatikán, v první řadě je náboženským vůdcem,“ sdělilo sdružení.

Podle agentury AFP, která odkazuje na kontroverzní rozhodnutí správy katolické církve v Británii, budou lidé, kteří přijdou papeže při jeho návštěvě Spojeného království pozdravit, požádáni o úhradu "příspěvku poutníka" ve výši 25 liber (asi 730 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám