Hlavní obsah

Baskická separatistická ETA vyhlásila příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Londýn

Španělská separatistická organizace ETA vyhlásila příměří. Učinila tak ve videonahrávce, kterou v neděli předala britské stanici BBC. Oznámení skupiny zároveň potvrdil baskický list Gara. Podle BBC není jasné, zda půjde o příměří trvalého či jen dočasného charakteru a zda začnou mírové rozhovory.

Foto: Reuters

Záběr z videa, na němž ETA deklaruje příměří

Článek

Jde již o třetí příměří této organizace, naposledy ho ETA vyhlásila v roce 2006. Španělské úřady prozatím odmítly prohlášení komentovat.

Skupina oznámila, že nepovede ozbrojené akce v rámci své kampaně za nezávislost Baskicka. BBC upřesnila, že ETA se takto rozhodla již před několika měsíci, prý aby "umožnila demokratický proces".

"Ve své angažovanosti pro demokratický proces, jehož cílem bude svobodně a demokraticky rozhodovat o naší budoucnosti, je ETA dnes stejně jako včera připravena dohodnout se na minimálních demokratických podmínkách nezbytných k zahájení demokratického procesu, pokud si to bude španělská vláda přát," uvádí se v textu.

"Předkládáme rovněž toto rozhodnutí mezinárodnímu společenství a vyzýváme ho, aby odpovědělo na vůli a závazek ETA a podílelo se na trvalém, spravedlivém a demokratickém řešení staletého politického boje," uvedla skupina ve videozáznamu, na němž je vidět tři maskované muže před vlajkou ETA.

Není jasné, jak dlouho příměří potvrá

Baskický list Gara, který má blízko k separatistickým kruhům, v neděli rovněž potvrdil na svých internetových stránkách vyhlášení příměří a přinesl jeho znění ve španělském překladu. Nepotvrdil však, zda jde o příměří trvalé nebo dočasné.

Organizace, kterou považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie, a Spojené státy, za více než 40 let svého boje proti španělskému státu usmrtila více než 800 lidí.

V roce 2006 vyhlásila příměří, ale úsilí o mírové rozhovory tehdy ztroskotalo a ETA znovu začala zabíjet. V posledních letech je oslabena zatčením četných svých vůdců ve Španělsku i ve Francii.

Generální tajemník strany Eusko Alkartasuna (EA) Pello Urizar v sobotu potvrdil, že spojenec jeho formace, radikální strana Batasuna, považovaná za politické křídlo ETA, rovněž požaduje "permanentní příměří ETA pod mezinárodní kontrolou".

Reklama

Související články

V Baskicku explodovala nálož, zabila člověka

Nálož nastražená pod automobilem explodovala v pátek v baskickém městě Arrigorriaga na severu Španělska, oznámil mluvčí baskického ministerstva vnitra. Exploze...

Výběr článků

Načítám