Hlavní obsah

CIA prý před 60 lety otrávila francouzské město LSD

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to téměř 60 let, co obyvatele francouzského městečka Pont-Saint-Esprit v Provence postihla záhadná nákaza, která se projevovala těžkými halucinacemi a vyžádala si pět mrtvých. Dodnes se věřilo, že na vině byl chléb kontaminovaný plísní s psychotropními účinky. Americký novinář ale nyní přišel s tvrzením, že za vším stála CIA, která ve městě zkoušela účinky LSD.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žurnalista Hank Albarelli podle úterní zprávy serveru BBC nalezl v archivech materiál CIA se zmínkou o dokumentu s hlavičkou “Re: Pont-Saint-Esprit and F.Olson Files” a s textem “K rukám Belina, řekněte mu, ať dohlédne na to, aby se tohle pohřbilo”.

F. Olson má být Frank Olson, vědec, který v srpnu 1951, kdy k událostem v provensálském městečku došlo, pracoval v CIA jako vedoucí výzkumu LSD. David Belin byl šéfem tzv. Rockefellerovy komise, již ustavil Bílý dům v roce 1975, aby vyšetřila nezákonné praktiky CIA, kterých se agentura po světě dopouštěla.

Albarelli tvrdí, že pokud se dokumenty „nepohřbily“ a podaří se je najít, přineslo by to důkaz, že CIA prováděla na obyvatelích Pont-Saint-Esprit experimenty s LSD.

Bylo to šílené, vzpomíná bývalý pošťák

Sedmaosmdesátiletý Leon Armunier popsal pro BBC, jak 16. srpna 1951 coby pošťák objížděl na kole svůj rajón, když se jej zmocnila prudká nevolnost a divoké halucinace.

„Bylo to šílené. Měl jsem pocit, že se neustále scvrkávám a scvrkávám. Pak jsem začal hořet a kolem rukou se mi obtáčeli hadi,“ vzpomíná Armunier.

Foto: Profimedia.cz

Francouzské městečko Pont-Saint-Esprit

Protože spadl z kola a zranil se, převezla ho sanitka do nemocnice v nedalekém Avignonu. Tam mu navlékli svěrací kazajku a umístili do pokoje ke třem mladíkům, kteří byli připoutaní k postelím, neboť se před tím pokusili vyskočit z okna.

„Divoce sebou cloumali, ječeli a ten zvuk kovových postelí, jak se na nich vzpínali nahoru a dolů, byl k nevydržení. Raději bych zemřel, než bych si tím prošel znovu,“ řekl Armunier.

Hypotéza: do chleba se dostal námel

V následujících dnech byly podobnými symptomy postiženy desítky dalších lidí. Lékaři přišli s vysvětlením, že za potíže může chléb z jedné místní pekárny, k jehož přípravě byla použita mouka z pšenice napadené paličkovicí nachovou (Claviceps purpurea). Tato houba parazituje na travinách i obilovinách a jejím přezimujícím stádiem je toxický námel. Ten způsobuje v lidském organismu mykotoxikózu, které se říká ergotismus.

Albarelli však tvrdí, že získal zprávu CIA z roku 1954, v níž jeden z agentů popisuje schůzku se zástupcem švýcarské chemické firmy Sandoz. Právě v její továrně, která je od Pont-Saint-Exprit vzdálená několik set kilometrů, se tehdy LSD vyrábělo.

Agent ve zprávě uvádí, že zástupce Sandozu po několika drincích prohlásil: „Tajemství Pont-Saint-Esprit je, že vůbec nešlo o námel v chlebu!“

USA se v té době snažily vytvořit biologickou zbraň, kterou by bylo možné nasadit ve válečných konfliktech. V padesátých letech šlo hlavně o válku na Korejském poloostrově a také rostoucí napětí studené války.

Podle Albarelliho tajná zpráva americké vlády z roku 1949 vybízí armádu k tomu, aby prováděla experimenty s LSD přímo na bojištích.

Reklama

Výběr článků

Načítám