Hlavní obsah

Nejlidnatější zemí Unie bude za 40 let Británie

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němců do roku 2050 značně ubude, zato na Britských ostrovech se čeká výrazný růst počtu obyvatel. Velká Británie se tak stane nejlidnatější zemí dnešní EU. Uvádí to zpráva amerického Population Reference Bureau (PRB).

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Britů bude za 40 až 77 miliónů.

Článek

Zatímco počet Němců klesne podle projekcí PRB o osminu, na 71,5 miliónu obyvatel, v Británii má žít o čtvrtinu lidí více než dnes – plných 77 milionů. Vzroste i počet Francouzů, kteří však do roku 2050 Němce ještě nepředstihnou. Očekává se, že Francie bude mít tou dobou 70 miliónů obyvatel.

V britském případě nebude růst počtu obyvatel živit jen přistěhovalectví. V posledních letech totiž země zaznamenává větší přírůstky nově narozených, než kdykoli od roku 1973. Polovina nových porodů připadá na rodiny přistěhovalců, zvýšila se však i porodnost v rodinách Angličanů, Skotů a Velšanů.

Německý pokles způsobí stárnutí. Země má už nyní světově druhý největší podíl starých lidí po Japonsku.

Jak bude vypadat svět
Evropa jako celek zaznamená v příštích 40 letech demografický pokles: v roce 2050 bude na kontinentě žít 720 miliónů lidí místo dnešních 739 miliónů.
Naproti tomu jinde bude lidí prudce přibývat, takže v roce 2050 by mělo být na světě 9,5 miliardy lidí – o 2,6 miliardy více než dnes.
Jen v Indii, která bude nejlidnatější zemí, má žít 1,75 miliardy lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám