Hlavní obsah

Loveparade byla špatně zajištěna, protože se šetřilo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duisburg
Aktualizováno

Po sobotní tragédii na Loveparade, kde bylo u Duisburgu ušlapáno 19 lidí, se usilovně hledají viníci. Případ už dostala prokuratura. Ukazuje se, že byla podceněna bezpečnost, neboť se šetřilo, píše web německého týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loveparade byla špatně zajištěnaVideo: Reuters

 
Článek

Všechny oběti jsou už identifikovány, 342 lidí bylo zraněno. Předseda odborové organizace německých policejních sborů Rainer Wendt tvrdí, že pořadatelé a město Duisburg šetřili. „Mluví o tom například fakt, že na místě nebyla žádná průmyslová kamera, aby se mohlo rychle reagovat,“ sdělil televizi ARD.

Už před rokem uvedl, že město je pro akci takovéhoto rozsahu příliš malé. „Co šlo dělat v Berlíně, kde mají široké ulice a velká náměstí, nelze v duisburgské zástavbě,“ uvedl loni k novému místu konání původně berlínské akce, která se během let neuvěřitelně rozrostla.

Na vině je i pořadatel. Oznámil, že akce se zúčastní půl miliónu lidí, město přitom schválilo, že v centru města smí být pouze 250 000 lidí, zmínil severovestfálský předseda policejních odborů Erich Rettinghaus. Podle něj měl být zbytek v jiných částech města. Kolik lidí přijelo, není známo. Možná až 1,4 miliónu.

Do pořadatelů Loveparade se pustil i přední německý promotér a pořadatel koncertů Marek Lieberberg, který organizuje festival Rock am Ring a Rock Im Park, pro 150 000 lidí. Pořadatelé podle něj chtěli jen zisk a byli neschopní. „Není to žádné tragické neštěstí, ale trestný čin,“ řekl list Süddeutsche Zeitung.

Pečlivé vyšetření žádá i poslanec CDU Wolfgang Bosbach s tím, že by se mělo do budoucna rozhodnout o osudu všech akcí takovéhoto rozsahu.

Týdeník Der Spiegel napsal, že pořadatelé byli zproštěni povinnosti dodržet předpis ohledně šířky únikových cest, cituje z expertizy s označením "Povolení k přechodné změně využití", kterou vydal 21. července duisburský stavební úřad. Ten jej předal berlínské společnosti Lopavent GmbH, která Loveparade pořádá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám