Hlavní obsah

Zloděj z Čech byl v Británii už 25krát před soudem, chtějí ho poslat do ČR

Právo, znk, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gloucester

Britští policisté si lámou hlavu nad případem českého zloděje, kterého se jim přes všechno úsilí nedaří přivést zpátky na „správnou cestu“. Zoufalé úřady se nyní uchýlily k poslední možnosti – chtějí nenapravitelného pachatele deportovat zpátky do rodného Česka.

Foto: Profimedia.cz

Britští policisté. Ilustrační foto

Článek

Ladislav Šimovič (30) se v Gloucesteru na jihozápadě Anglie usadil v roce 2006. Od té doby kvůli různým obviněním stanul před soudem již 25krát, naposledy minulý týden, kdy dostal 22 měsíců odnětí svobody za vloupání.

Gloucesterská policie má speciální oddělení, které se zaměřuje na pachatele-recidivisty a kromě jejich monitorování se jim také snaží pomoci znovu se začlenit do normální společnosti.

Šimovič je ale vůči veškerému takovému úsilí podle vyjádření Britů naprosto imunní. „Pracovali jsme s ním neúnavně během posledních 18 měsíců, snažili jsme se ho napravit a zaměřit se na jeho potřeby. Pokaždé ale vše ztroskotalo na tom, že se vůbec nesnažil, selhalo to na jeho naprosté neúctě k justičnímu systému,“ shrnul podle BBC seržant Richard Pegler.

Šimovič podle něj znamená „hrozbu pro společnost“. „Dokázal ztrpčit život spoustě místních obyvatel,“ dodal.

Šimkovič není neznámou postavou ani pro českou policii. „V roce 1993 po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání,“ řekla Právu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. „ Poté se v záznamech objevil ještě několikrát pro podezření z trestného činu krádeže. Dvakrát v roce 2002 a jednou v roce 2004,“ dodala s tím, že činů se měl Šimkovič podle podezření české policie dopouštět hlavně na Teplicku.

Evropský zatýkací rozkaz na něj nicméně doposud vydán nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám