Hlavní obsah

V Budapešti vybuchly dva granáty, měla to být výstraha pro Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V noci na pátek vybuchly v budapešťské čtvrti Újpest dva granáty. Explodovaly u vchodu dvou domů vzdálených od sebe jen několik set metrů. Jak informuje agentura MTI, ke zranění osob nedošlo. Podle televize Duna TV šlo o výstrahu Romům, kteří nesplácejí své dluhy.

Foto: Profimedia.cz

Případ vyšetřuje maďarská policie.

Článek

Výbuchy poškodily průčelí domů a několik zaparkovaných automobilů. Svědkové tvrdí, že z místa činu viděli ujíždět automobil černé barvy. Podle agentury HavariaPress útočníci v obou případech použili granáty jugoslávské výroby.

Jde o další v řadě útoků na Romy. Neznámý pachatel střílel 4. července v obci Olaszliszka na dům obývaný romskou rodinou. Při střelbě nebyl nikdo zraněn.

V této obci zlynčovali v roce 2006 místní Romové středoškolského učitele Lajose Szogiho, který automobilem srazil romské dítě. Případ vyvolal v Maďarsku silné protiromské nálady a následovala série útoků proti Romům, při nich bylo zabito sedm Romů.

Reklama

Výběr článků

Načítám