Hlavní obsah

Vůz s německým prezidentským kandidátem srazil cyklistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vůz převážející opozičního kandidáta na německého prezidenta na mnichovské letiště dnes srazil 29letého cyklistu. Ten byl s vážnými zraněními převezen na jednotku intenzivní péče. Samotný Joachim Gauck vyvázl z nehody, o níž informoval server Bild.de, bez zranění.

Foto: Reuters

Joachim Gauck

Článek

Sedmdesátiletý Gauck limuzínu patřící bavorskému zemskému sněmu při dopolední nehodě neřídil. Za volantem seděl 56letý řidič regionálního parlamentu. Nehoda se údajně stala přímo před kanceláří bývalého bavorského premiéra Edmunda Stoibera, jenž se angažuje jako pověřenec Evropské komise pro boj s bruselskou byrokracií.

Nestraník Gauck spěchal po setkání s bavorskými sociálními demokraty (SPD) a Zelenými do Berlína, kde měl další důležité termíny. Právě opoziční strany bývalého vládního pověřence pro svazky východoněmecké tajné policie Stasi na prezidentský post nominovaly.

Cyklista jel údajně v protisměru po cyklistické stezce. Když chtěl náhle přejet na opačnou krajnici, zkřížil cestu Gauckovu BMW a byl mrštěn přes kapotu a přední sklo na několik metrů vzdálený parkující Volkswagen Golf. Poté zůstal v bezvědomí a krvácející ležet na vozovce.

Podle Bildu bránil Gauckovu řidiči při neštěstí ve výhledu pick-up Volkswagen Caddy parkující u krajnice vozovky.

Gauck byl podle jeho mluvčího nehodou otřesen a vydal se do nemocnice, v níž byl cyklista hospitalizován. Šéf úrazovky Gauckovi oznámil, že cyklista už není v ohrožení života.

Post spolkového prezidenta se uvolnil po odstoupení Horsta Köhlera 31. května. Přes značnou Gauckovu popularitu je favoritem voleb, které se uskuteční 30. června, vládní kandidát a dosavadní premiér spolkové země Dolní Sasko Christian Wulff z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Německého prezidenta volí Spolkové shromáždění složené z poslanců Spolkového sněmu a volitelů delegovaných spolkovými zeměmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám