Hlavní obsah

Gangy útočí na pozůstalé po ruských hornících

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny 67 havířů, kteří zahynuli v dole Raspadskaja v kuzbaské uhelné oblasti Kemerovo, musely dostat čtyřiadvacetihodinovou policejní ochranu. Za terč si je vybraly zločinecké gangy, kteří je chtějí připravit o vysoké odškodné.

Článek

Vdovy horníků navštívili vyděrači, kteří jim hrozili, že jim zapálí domy nebo zaútočí na jejich děti, pokud jim nezaplatí. Místní gubernátor proto rozhodl, že každá rodina dostane policejní ochranu.

Opozice ale varuje, že je to dvojznačný krok, který může být zneužit i proti tomu, aby pozůstalí demonstrovali. Provoz uhelného dolu byl podle všeho spojen s rozsáhlým porušováním bezpečnostních předpisů. V dole se zalepovala čidla zjišťující přítomnost metanu, který nakonec explodoval. Panovaly obavy, že by důl byl uzavřen, společnost nevydělala a horníci nedostali mzdy. [celá zpráva]

V dole Raspadskaja explodoval 9. května metan. Po prvním výbuchu následoval druhý, takže mezi mrtvými jsou i záchranáři. Zatím byla vyzvednuta těla 67 obětí. Dalších 23 lidí zůstává nezvěstných.

V době dvou výbuchů metanu bylo v dole 359 osob. Raspadskaja u města Meždurečensk je největší uhelný důl v Rusku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám