Hlavní obsah

Žáci provokovali učitele, udeřil jednoho činkou do hlavy a křičel, ať zemře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soud ve Velké Británii v pondělí udělil 50letému učiteli Peteru Harveymu dva roky veřejných prací. Učiteli hrozilo vězení, protože tříkilovou činkou udeřil žáka po hlavě a křičel, ať zemře. Soudce přihlédl k tomu, že Harvey byl přes 20 let příkladným učitelem a žáci ho provokovali.

Článek

Harvey učil na katolické škole v Mansfieldu v hrabství Nottinghamshire. Vyučoval přírodovědné předměty. Žáci ho opakovaně popichovali a pošklebovali se mu. Jedna z dívek byla připravena nahrávat ho na video, až „vybuchne“.

Otec dvou dětí Harvey se u soudu doznal k neúmyslnému těžkému ublížení na zdraví. Čtrnáctiletého studenta, který byl notorickým potížistou, udeřil činkou vážící tři kilogramy do hlavy a křičel na něj, ať umře. Porota Nottinghamského královského soudu ho minulý měsíc zprostila obvinění z pokusu o vraždu.

Učitelovu reakci bezprostředně vyprovokovala žákova odpověď v podobě v angličtině časté vulgární fráze.

Soud při verdiktu přihlížel k Harveyho dosavadní bezúhonosti. „Jste slušný muž a více než 20 let jste byl příkladným a úspěšným učitelem. Incident, při němž jste zaútočil na 14letého hocha, byl bezpochyby vyvolán množstvím faktorů, které se spojily. Vyvolaly ve vás nepřiměřenou reakci na nevhodné chování, urážky a neposlušnost z jeho strany a některých jeho spolužáků,“ uvedl soudce při závěrečném rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám