Hlavní obsah

Británii čeká volební reforma, shodly se hlavní strany

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Tři největší britské strany se po volbách, které nemají jednoznačného vítěze, zatím shodly na jediném - na potřebě volební reformy. Jasná však není ani její podoba. Předseda liberálních demokratů Nick Clegg bude v sobotu se svými spolustraníky jednat o nabídce konzervativců, že by je podporovali. Rovnou řekl, že nutnou podmínkou spolupráce je fundamentální reforma volebního systému.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Nick Clegg vede obtížná jednání.

Článek

Hlavním tématem zůstává reforma volebního systému. Konzervativci jsou přesvědčeni, že by o ní měly jednat všechny tři strany. Liberální demokraté a labouristé jsou však pro rychlejší řešení a vyhlášení referenda. Politologové se shodují, že stávající systém se nehodí do doby, kdy se už lidé nerozhodují jen mezi dvěma stranami. Menší subjekty totiž značně diskriminuje.

Konzervativci, kteří získali v parlamentu nejvíce křesel, ale nemají nadpoloviční většinu, nabídli spolupráci liberálním demokratům, s nimiž se ovšem rozcházejí v mnoha fundamentálních otázkách. Liberální demokraté jsou pro větší integraci spojeného království do EU a zavedení eura, což naopak toyrové odmítají. Mají i odlišný pohled na otázky obrany a jaderného odstrašování.

Při příchodu na sobotní schůzku špiček své strany, kde má Clegg informovat o nabídce konzervativců, lídr zdůraznil, že jakákoli spolupráce je podmíněna zásadní reformou volebního systému. Neuvedl ale, zda při jednání s konzervativci trval na referendu o volebním systému.

Clegg byl k jednáním s dalšími stranami vstřícný: „Výsledky voleb znamenají, že politici mají povinnost spolu jednat. Pro jednání s ostatními stranami jsme vyznačili čtyři priority v našem programu."

Dohoda nebude před pondělkem  

Je ovšem otázkou, zda uspěje u špiček své strany s návrhy konzervativců. Spekuluje se o tom, že pravděpodobnější by byla podpora případ od případu než spoluúčast na vládě. Předseda konzervativců David Cameron v pátek řekl, že chce přijít s „velkou, otevřenou a vyčerpávající nabídkou“.

Liberální demokraté by ale asi nechtěli hlasovat shodně s vládou i v otázkách, kde se s konzervativci rozcházejí.

V sobotu odpoledne uvedl mluvčí konzervativní strany, že se žádná dohoda nedá čekat před pondělkem. V neděli by se měla konat schůzka konzervativců s předními liberálními demokraty.

Squatter Brown nečekal a také jednal s Cleggem 

Navíc se ukázalo, že v noci s Cleggem hovořil i Gordon Brown. Uvedla to SkyNews. Brown Clegovi nabídl hned po volbách jednání o možné spolupráci, i když tyto dvě strany nemají v parlamentu většinu. S výjimkou obrany se však shodují ve více otázkách, hlavně v otázce volební reformy. Brown poté uvedl, že mu nechá neomezený čas na jednání s Cameronem.

Nechuť Browna odejít je terčem kritiky. Bývá dokonce označován jako squatter v sídle vlády. Premiérem se stal po odstoupení Tony Blaira, nebyl v jejím čele, když byli labouristé zvoleni. A nyní zvolen opět nebyl.

Nelze vyloučit předčasné volby

Už skutečnost, že o vládě nejprve jedná Cameron, je porušením tradic. Pokud nikdo nezískal nadpoloviční většinu, tradice velela jednat o vládě stávajícímu premiérovi. Analytici nevylučují, že Británie po schválení volební reformy může směřovat k předčasným volbám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám