Hlavní obsah

ČR prohrála ve Štrasburku spor s Američanem o péči o dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Česká republika prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor s Američanem, jenž si stěžoval, že nezajistila jeho práva týkající se péče o syna, kterého jeho česká matka odvezla z USA. ČR musí stěžovateli zaplatit 20 000 eur (asi 500 000 korun) jako odškodné a náhradu výloh.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Američan Thomas Macready se na štrasburský soud obrátil, když se v České republice nedomohl nejprve vrácení syna do USA, odkud ho matka bez jeho souhlasu odvezla bez ohledu na soudní rozhodnutí o společné péči, a později ani řádných styků s ním při svých příležitostných návštěvách v ČR.

Otec tehdy osmnáctiměsíčního dítěte požádal v květnu 2004 o rozvod, načež americké úřady vydaly prozatímní rozhodnutí o společné péči. Matka ale vzápětí dítě odvezla. Další rok český soud rozhodl, že ho musí vrátit do USA, ale odvolací soud rozhodl opačně s ohledem na to, že dítě je nemocné. Otcovo odvolávání se k vyšším instancím bylo neúspěšné a muž se pak se synem mohl setkávat jen omezeně.

Úřady otci nepomohly a soudy se vlekly

Štrasburský soud dospěl k závěru, že Česká republika nechala uplynout příliš dlouhou dobu mezi zahájením soudní procedury a rozhodnutím, které definitivně zabraňovalo chlapcovu návratu do USA. Poukázal na to, že v podobných případech může mít uplynuvší čas nenapravitelné důsledky pro vztahy mezi dítětem a rodičem, který od něho žije odděleně. V daném případě překročila tato doba dvacet měsíců, přičemž dítě bylo v době odvezení do ČR velmi malé.

Soud navíc českým tribunálům vytkl, že otci nezajistily, aby mohl efektivně uplatnit své právo na návštěvy u syna. Mohly podle něho třeba přijmout donucovací opatření vůči matce nebo požádat o zásah sociálních služeb.

Soud pak rozhodl, že Česká republika musí Macreadymu vyplatit 15 000 eur jako odškodné za morální újmu a 5000 eur jako náhradu soudních výdajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám