Hlavní obsah

Američanka uvízla na letišti v Británii, chybějí jí životně důležité léky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kvůli popelu a prachu z islandské sopky uvízly na evropských letištích statisíce cestujících. Jednou z nich je Newyorčanka Danielle McCarthyhová, která se nemohla vrátit domů z Londýna. Její zdraví přitom závisí na léku, který v Británii není k dispozici.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Letištní haly zejí prázdnotou.

Článek

McCarthyová se v britském hlavním městě účastnila konference. Její zpáteční let se měl uskutečnit ve čtvrtek, ale stejně jako stovky dalších byl zrušen.

McCarthyová se ocitla v nezáviděníhodné situaci. Podle stanice CNN bere denně Synthroid, jenž má nahrazovat thyroidní hormony štítné žlázy, kterou jí v minulosti kvůli rakovině odstranili lékaři. Lék jí dochází a v Británii není k dostání. „Mají pouze jeho přírodní formu, ale ta se v mém těle nevstřebá tak, jak by měla,“ uvedla s tím, že potřebuje vysoké dávky Synthroidu.

Žena se rozhodla kontaktovat americké úřady, ale podle jejích slov to skončilo totální katastrofou. „Volala jsem na americkou ambasádu a snažila se získat nějaké informace, ale oni mě jen odkázali na webové stránky a řekli, že pro mne nemohou nic udělat, že musím jí k lékaři,“ řekla.

McCarthyová doufá, že se brzy dostane domů. Pro jistotu si koupila ještě jednu letenku u jiné společnosti a zamluvila si i místo na lodi Queen Mary 2, která má vyrazit na týden trvající plavbu do New Yorku ze Southamptonu ve čtvrtek. Mezitím bere léky v delších intervalech, aby jí vydržely.

V pondělí byla omezení pro lety nad Evropou částečně zrušena. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám