Hlavní obsah

Potomci maďarských Židů žalují státní dráhy za válečné deportace

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Skupina 93 potomků obětí holocaustu maďarského původu podala u soudu v Chicagu žalobu na Maďarské státní železnice (MÁV) za podíl na deportaci maďarských Židů do koncentračního tábora Osvětim. Jak informovala agentura MTI, soudní stání se má konat 22.dubna v Chicagu.

Článek

Skupina žádá od MÁV 1,24 miliardy dolarů (asi 24 miliardy Kč). Potomci tvrdí, že státní železnice půjčovaly nacistům železniční vagony, i když údajně věděly, že budou použity k transportu 437 tisíc Židů do Osvětimi.

Vedení MÁV uvedlo, že zatím nemají žádné oficiální informace. „Hledáme právního zástupce, který by nás v USA zastupoval,“ uvádí se v prohlášení státních železnic. Příslušné dokumenty k případu dostalo maďarské ministerstvo spravedlnosti.

Podle předsedy Svazu židovských náboženských obcí v Maďarsku Pétera Feldmájera není možné pro holocaust žalovat státní železnice, protože za deportaci Židů zodpovídal maďarský stát jako celek. „Maďarsko po válce svou vinu uznalo a proces odškodnění nadále probíhá“.

Transporty maďarských Židů se uskutečnily v březnu až říjnu 1944. Celkem za války zahynulo 550 tisíc maďarských Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám