Hlavní obsah

Berlusconiho spojenec založil konkurenční hnutí

– Řím
Novinky, rei

Předseda dolní komory italského parlamentu a spoluzakladatel vládní strany Lid svobody (PdL) Gianfranco Fini založil nové politické hnutí Generace Itálie. Fini byl dosud hlavním spojencem premiéra Silvia Berlusconi. V souvislosti s poklesem obliby Berlusconiho u veřejnosti se ale tento jeho pravděpodobný nástupce začal distancovat.

Článek

Nové hnutí má zahájit činnost 1. dubna na internetu a o měsíc později na ustavujícím sjezdu v Perugii. Jeden z organizátorů Italo Bocchino zdůraznil, že se nejedná o novou stranu, nýbrž o hnutí s cílem zamíchat a obohatit Berlusconiho PdL. Komentátoři ho nicméně hodnotí jako platformu pro stále liberálnější názory Finiho a jako nástroj pro jeho pokus o převzetí premiérského křesla.

Fini se netajil úmysly nahradit současnou alianci opírající se o Berlusconiho a jeho mediální impérium novým středopravým hnutím. Dokonce prohlásil, že PdL pod Berlusconim přestala fungovat. Už koncem loňského roku založil vlastní mozkový trust Farefuturo.

Generace Itálie je inspirováno Generací Francie, hnutím, které založil starosta Meaux a představitel vládní strany Svaz pro lidové hnutí Jean François Copé.

Popularita 73letého Berlusconiho je nejnižší od jeho opětovného zvolení před rokem a půl. O víkendu proti jeho politice v Římě protestovalo 200 000 lidí, kteří premiéra označili za škůdce demokracie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám