Hlavní obsah

Berlusconi si novým zákonem zajistil, aby nemusel k soudu

– Řím
Právo, Novinky, rei, nek

Italský premiér Silvio Berlusconi se vyhne soudům, které mu hrozí kvůli podezření z korupce. Senát ve středu schválil zákon, podle něhož může premiér svou nepřítomnost u soudu omluvit zaneprázdněností.

Foto: Alessia Pierdomenico , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

V podstatě jakýkoliv oficiální program se od nynějška stává uznávanou zákonnou překážkou. Berlusconi už v minulosti argumentoval, že mu slavnostní přestřižení pásky na nově postavené dálnici nedovolovalo účastnit se soudu, uvedl list The Daily Telegraph.

Italský senát navíc odsouhlasil, že soudní procesy mohou být odročeny až na 18 měsíců. Očekává se, že zákon, který dolní komora parlamentu přijala minulý měsíc, prezident Giorgio Napolitano podepíše. Podle deníku se tak může Berlusconi soudu vyhýbat, dokud neuplyne promlčecí doba.

Třiasedmdesátiletý Berlusconi se s nařčeními z korupce potýká po celých 16 let své politické kariéry. Koncem měsíce má v Miláně pokračovat soud v případu údajného ovlivňování Brita Davida Millse, který měl za peníze v jeho prospěch křivě svědčit u soudu. Zároveň s premiérem probíhá soud ve věci daňových a účetních podvodů v jedné z jeho společností Mediaset.

Minulý rok italský nejvyšší soud označil za protiústavní zákon přijatý krátce po návratu Berlusconiho do premiérského křesla v roce 2008. Norma mu zaručovala soudní imunitu a zastavila veškeré procesy s ním.

Pobouřil také předvolební dekret

Nový zákon nebyl jediným krokem, jímž Berlusconi tento týden pobouřil opozici. Premiér též svérázně vyřešil problém své strany Lid svobody (PdL) před nadcházejícími regionálními volbami, kdy volební manažeři PdL ve dvou krajích propásli časovou lhůtu pro podání kandidátek, resp. nezajistili potřebný počet podpisů, čímž tyto seznamy nemohly být zaregistrovány.

Vláda jednoduše vydala dekret, který nově interpretuje volební zákon a v konečném důsledku umožňuje, aby zmeškané kandidátky PdL přece jen byly přijaty.

Dekret už podepsal i prezident Giorgio Napolitano, který označil na „neudržitelné“, aby největší vládní strana nebyla zastoupena ve volbách v největším italském regionu – Lombardii. Opozice Berlusconiho kroky označila za „pohřeb demokracie v Itálii“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám