Hlavní obsah

Ruští dopravní policisté postavili zlodějům do cesty nevinné řidiče

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jako živé štíty použili dopravní policisté nic netušící řidiče, když se na jedné z moskevských magistrál pokoušeli zadržet unikající zloděje. Nestandardní postup mužů zákona, při němž jen náhodou nikdo nebyl zraněn, prosákl do médií poté, co jeden z automobilistů vyvěsil své svědectví na internet. Ve středu byli první policisté potrestáni.

Článek

Honička začala minulý pátek v půl šesté ráno. Neznámí zloději ukradli v jednom z moskevských obchodů dámskou kabelku a z místa ujížděli ve stříbrném voze Audi Quattro s policejními vozy v zádech. Zlodějům se podařilo dostat na moskevský dálniční okruh, kde policejní auta neměla šanci rychlý vůz uprchlíků dostihnout.

Aby je zastavili, rozhodli se v blízkém úseku zastavit dopravu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby několika automobilistům neporučili, aby svými vozy čtyřproudovku zatarasili. Muži zákona tak vytvořili barikádu z deseti aut a až za ně do bezpečí postavili své služební vozy. Řidiče, mezi nimi i těhotnou ženu, o ničem neinformovali a nechali je sedět ve vozidlech.

Zloději zátaras prorazili

Zloději se však nezastavili, zátaras rozrazili a ujížděli po dálnici dál. Policisté naskákali do svých aut a pokračovali v pronásledování. Uprchlíky se jim však dohnat nepodařilo. Až po nějaké době přišel k vyděšeným majitelům poškozených aut jiný strážce pořádku, vzal jim doklady a řekl, že si je mají vyzvednout na stanici. Oznámil jim, že pokud nemají havarijní pojištění, tak se náhrady škody nedočkají.

S tím se nechtěl smířit devětadvacetiletý autoklempíř Stanislav Suťagin, jehož mercedes byl při zákroku poničen, a vyvěsil video se svým svědectvím na internet. Tématu se chopila média a už ve středu incident projednávala Duma.

Podle poslanců by dopravní policie měla řidičům kompenzovat všechny škody a vyznamenat je za zásluhy při pomoci policii.

Ve středu padly první tresty - důtku dostal náčelník moskevské dopravní policie Sergej Kazancev, o místo přišel velitel jednotky, která zásah prováděla. Prokuratura již incident vyšetřuje jako trestný čin.

Muž zákona před očima kolegů spolkl úplatek

Jiný skandální případ v ruské dopravní policii se odehrál minulý týden u města Kasli na jižním Uralu. Strážce zákona tam snědl dva tisíce rublů, které dostal jako úplatek, ve chvíli, kdy jej pro korupci přišli zatknout kolegové z útvaru pro boj s ekonomickou kriminalitou, napsala agentura RIA Novosti.

Policista minulé úterý zastavil řidiče, který porušil zákaz předjíždění, za což mu hrozila ztráta řidičského oprávnění. Muž zákona navrhl, že protokol o přestupku nebude vyplňovat, a rovnou si řekl o dva tisíce rublů (asi 1250 korun). Řidič mu peníze předal později, mezitím ale stačil na případ upozornit úřady. Policisté se kolegu hned po předání úplatku pokusili zatknout, ale ten se stačil zamknout do služebního vozu, kde peníze – tisícirublovou bankovku a dvě pětistovky – spolykal. Věcné důkazy sice zničil, ale i tak byl obviněn z braní úplatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám