Hlavní obsah

Fico chce internátní školy pro romské děti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zřízení internátních škol pro romské děti je podle slovenského premiéra Roberta Fica možným řešením romské problematiky. Vztahovalo by se to především na romské děti žijící v osadách. Romové osloveni televizí Markíza internátní školy odmítají. „My si je vychováme doma,“ řekl jeden z Romů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Negativně se k internátním školám pro romské děti staví také některé nevládní organizace. Podle nich by docházelo k izolaci dětí a jejich odloučení od rodin. „Pokud nezavedeme internátní školy, vyroste nám další generace Romů, která se nedokáže zařadit do společnosti,“ argumentuje Fico.

Slovenský premiér očekává negativní reakce ze strany Evropské unie. „Bude to vyžadovat hodně odvahy. Nepochybně se do nás pustí všichni z oblasti lidských práv,“ dodal.

Na Slovensku stoupá počet romských osad. V roce 2000 jich bylo 620 a loni už bylo evidováno 691. Romové zde žijí často v hrozných hygienických podmínkách, bez elektřiny a pitné vody. Děti z osad mnohdy nechodí do školy, neovládají slovenštinu, nemají základní hygienické a sociální návyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám