Hlavní obsah

Itálie chce postavit věznice na lodích

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská vláda má v plánu nechat postavit speciální lodě, které by sloužily jako vězení. Míní tak vyřešit akutní problém přeplněných věznic, ve kterých na zhruba 42 000 míst připadá více než 66 000 trestanců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lodě pro vězně nevzniknou z již existujících plavidel, ale budou zcela nově vyrobeny. Ministerstvo spravedlnosti vypracováním projektu pověřilo loďařskou společnost Fincantieri. Ta model lodního vězení představila poprvé na pátečním zasedání italských odborů vězeňských dozorců.

Plavidlo o délce 126 metrů a šířce 33 metrů bude disponovat 320 celami určenými pro 640 trestanců. V celách o 16 čtverečních metrech nebude chybět klimatizace, kuchyňský kout a sociální zařízení. Další prostory budou např. vyhrazeny pro společnou jídelnu, tělocvičny, kanceláře a zázemí pro zaměstnance. Projekt by měl podle neoficiálních odhadů přijít v přepočtu na více než 2,5 miliardy Kč.

Plavidla by měla být napevno napojena na mola v částech přístavů nebo na pobřežích, které nelze komerčně či turisticky využít. V první fázi by mohla kotvit v oddělených zónách přístavů jako Janov, Livorno, Neapol, nebo Palermo.

Podle Fincantieri mezi výhody plovoucích věznic patří to, že se dají postavit během dvou let nebo skutečnost, že mohou být případně odtaženy na jiné místo či využity pro jiné účely.

Ne všichni jsou však projektem nadšení. „Jen to zvýší izolaci těch, kteří ve věznicích pracují, zkomplikuje to návštěvy příbuzných a i vězni budou mít nedostatek prostoru,“ podotkla starostka Janova Marta Vincenziová.

Předseda odborů vězeňských dozorců Donato Capece je ale plánu nakloněn. “Hlavně ať se brzy rozhodne. Od prvního ledna už (kvůli podmínkám ve věznicích) spáchalo sebevraždu 13 vězňů,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám