Hlavní obsah

Nespokojené cestující ve zmrzlém Stockholmu pacifikovala policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm/Helsinky

Mráz a sníh zkomplikovaly ve Skandinávii tisícům lidí cestu do práce. Zprůjezdnit železniční tahy ve Švédsku pomáhá armáda. Na autobusovém nádraží ve Stockholmu musela v úterý večer zklidnit asi tisícovku rozzlobených cestujících policie, napsal zpravodajský portál The Local.

Foto: Bob Strong, Reuters

Sněžení v centru Stockholmu

Článek

Švédské ozbrojené síly uvolnily na odklízení sněhu a námrazy v nejhůře postižených oblastech u měst Hallsberg, Nässjö a Norrköping ve středním a východním Švédsku 300 vojáků.

Několikadenní sněžení a silný mráz, který na severu země přesahuje minus 30 stupňů Celsia, dopravu na některých místech zcela ochromil. Mluvčí železnic Clas Lundstedt očekává, že vlaky se budou s komplikacemi potýkat po zbytek týdne.

Asi tisícovce cestujících, kteří byli v úterý nuceni po přerušení provozu městských vlaků v centrální stockholmské čtvrti Liljeholmen čekat dlouhé fronty na náhradní autobusové spoje, došla s několikadenními problémy v dopravě trpělivost. Ostraha autobusového terminálu si s rozzlobeným davem nedokázala poradit, proto přivolala policii.

Foto: Reuters

Mráz na severu Švédska dosahuje 30 stupňů.

Chaos v dopravě stojí švédské daňové poplatníky 150 miliónů švédských korun (asi 350 miliónů korun) denně, spočítal list Dagens Nyheter. Švédská meteorologická agentura SMHI varovala obyvatele, aby do konce víkendu počítali s mrazem a sněžením. Na severu země klesla v úterý teplota až na minus 42 stupňů Celsia, což je podle The Local nejnižší teplota letošní zimy.

Problémy i ve Finsku

S problémy kvůli počasí se potýká také finská železnice. V úterý odpoledne se zřítila v jihofinském městě Järvenpää střecha sportovní haly. V době pádu bylo v budově 14 lidí, z toho šest dětí. Dva dospělí lidé utrpěli lehká zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám