Hlavní obsah

Islandu se otevírají dveře do EU

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise ve středu doporučila zahájit jednání s Islandem o jeho přijetí do Evropské unie. Island požádal o vstup loni v červenci, kdy po krachu bank ustoupil od své izolacionistické politiky.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Sídlo Evropské komise

Článek

"Island je v celé řadě oblastí dobře připraven přijmout povinnost člena," uvedla komise v krátké zprávě, která byla ve středu schválena. Před zahájením jednání o přijetí ale musí ještě rozhodnutí Evropské komise jednohlasně schválit blok ministrů zahraničí sedmadvacítky.

Jednání by mohla probíhat rychle ve srovnání s přijímáním balkánských zemí nebo Turecka. „Jestliže se překonají překážky, severská země může vstoupit do EU v letech 2012 nebo 2013 zřejmě společně s Chorvatskem,“ uvedla dále komise

Problémy s bankami či rybolovem

Přesto zůstává několik problémů. Vstup může zablokovat Británie a Nizozemsko, jestliže Islanďané v referendu 6. března odmítnou plán kompenzací za ztráty při loňském pádu islandských bank. Investoři z EU v nich přišli o 5,4 miliardy dolarů.

Další problémy se mohou týkat rybolovu, což je jedna z klíčových součástí islandské ekonomiky. Ta by se musela podřídit rybné politice EU.

Počítá se také s tím, že islandská vláda musí více dozírat na finanční politiku, aby se neopakovala situace z loňska, a snížil se mamutí deficit, který loni stoupl na 14,4 procenta hrubého domácího produktu, přičemž dluh veřejných financí dosáhl 130 procent HDP.

Vstup samotný také bude záviset na samotných Islanďanech, kteří o něm rozhodnou v referendu. Zatím tímto plánem nejsou příliš nadšeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám