Hlavní obsah

V Maďarsku soudí kvůli vraždám Slováka, který se skrýval v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Budapešti začal v úterý soud s třiapadesátiletým Slovákem Jozefem Roháčem, obviněným z účasti na vraždách a bombových útocích, kterých se měl dopustit koncem 90. let v Maďarsku. Proces se koná rok poté, co byl mezinárodně hledaný Roháč předán českou policií do rukou maďarské justice. V případě usvědčení mu hrozí mnohaletý žalář, uvedla agentura MTI.

Článek

Vrchní státní zástupce viní Roháče z účasti na pokusu o vraždu maďarského podnikatele Zoltána Serese v červnu 1997. Výbušné zařízení upevněné pod Seresovo auto však selhalo. Roháč v úvodním vystoupení vinu popřel, odmítl však sám svědčit.

Dva svědci vyslechnutí soudem upřesnili podrobnosti a okolnosti pokusu o atentát na Serese, nedokázali však Roháče identifikovat.

Roháč je obviněn i z podílu na dalších zločinech, jako je bombový útok v budapešťské ulici Aranykéz z července 1998, při kterém zahynuli čtyři lidé. Terčem byl podnikatel Tamási Borosovi, přišli při něm ale o život další tři nezúčastnění lidé.

Měl útočit i na politiky

Policie je přesvědčena, že Roháč se podílel také na útocích proti sídlu jisté politické strany a domům dvou poslanců v Budapešti na jaře a v létě 1998.

Roháč byl zatčen v říjnu 2008 na základě mezinárodního zatykače v Praze. Původně byl zadržen, protože zjevně řídil pod vlivem alkoholu. Policistům však přišly jeho doklady divné. Když je nechali prověřit, ukázalo se, že jsou falešné. V únoru 2009 pak byl rozhodnutím soudu vydán do Maďarska.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský masový vrah Jozef Roháč s policejní eskortou.

Roháč byl dříve obviněn i na Slovensku. Byl podezírán, že se spolu s Imrichem Oláhem podílel na vraždě bývalého policisty Róberta Remiáše. Bratislavská prokuratura však stíhání obou mužů v září 2006 zastavila. Následně zastavila i stíhání bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexy, kterého policie podezírala, že si vraždu objednal.

Podle slovenských médií se Roháč ještě před rokem 1989 pokusil o únos někdejšího náměstka ministra zdravotnictví s cílem vynutit si přechod do Rakouska. Patřil k organizátorům vzpoury ve věznici Leopoldov v roce 1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám