Hlavní obsah

Roboti mají odstranit miny z cesty plynovodu na dně Baltu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dně Baltského moře číhá od konce druhé světové války 150 000 nevybuchlých min. Lodě plující na hladině jsou před nimi v bezpečí, ale pro plynovod Nord Stream, který chce vybudovat Rusko, představují hrozbu. S jejím odstraněním má pomoci britská firma Bactec, která chce nasadit roboty.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Než se otevřou kohouty na novém plynovodu, musí mu roboti vyčistit cestu.

Článek

Bactec má již zkušenosti s odstraňováním min z oceánského dna v oblasti Falklandských ostrovů, o které válčila v roce 1982 Británie s Argentinou.  K zajištění stavby plynovodu samozřejmě nebude muset Bactec odstranit zmíněné desetitisíce min, ale přibližně jen 70 min, které leží plynovodu v cestě.  Bactec má speciální roboty, kteří prohledají mořské dno na plánované trase plynovodu.  [celá zpráva]

V okamžiku, kdy robot najde minu, předá o tom zprávu lodi na hladině. Ta vyšle vysokofrekvenční signál, který by měl z oblasti vyhnat mořské živočichy. Vypustí také několik malých malých náloží jejichž výbuchy zaplaší ryby. Po přípravě bude uložena a odpálena větší nálož, která odpálí a zlikviduje minu.

Ekologickým aktivistům se naznačená metoda společnosti Baltec příliš nelíbí, protože i bez odpálení 70 min patří Baltské moře k jedněm z nejvíce znečistěných.  Ostatně ruský premiér Vladimir Putin se nedávno smluvně zavázal společně s kolegy z dalších baltských států k vyzvednutí sůdů s 40 000 tunami chemických zbraní a  také několika desítek lodí potopených během studené války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám