Hlavní obsah

Z Facebooku odstranili stránky, kde se vězni vysmívali a vyhrožovali obětem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr spravedlnosti Jack Straw ve čtvrtek oznámil, že nechal z Facebooku odstranit třicet stránek, na nichž se vězni vysmívali a vyhrožovali svým obětem a dokonce i pozůstalým po obětech vražd. Stránky byly po jednání ministra s Facebookem staženy během 48 hodin.

Článek

Dvacetiletý Jade Braithwaite, který zabil 16letého Bena Kinsella na Facebooku napsal, že je „na dně, ale ne mimo“. A napsal taky, že by chtěl dálkové ovládání, aby mohl „umlčet nebo vymazat lidi zrovna když by to potřeboval“.

Colin Gunn, který nařídil zabít ze msty dva manžele, používal Facebook, aby vyjádřil, na co myslí. Mimo jiné uvedl, že se nemůže dočkat, až zase uvidí strach v očích lidí vracejících se domů.

„Je to hrozné, strašně znepokojující a je to tvrdý útok na veřejnou morálku,“ uvedl Jack Straw. Ministr se setkal i s rodiči dvou obětí vražd, s Margaret a Barrym Mizenovými, jejichž syn Jimmi byla zavražděn v pekařství a v květnu 2008 a s Richardem Taylorem, jehož desetiletý syn Damilola by zavražděn v listopadu 2001. I jim se vězni vysmívali.

Ministerstvo ocenilo přístup Facebooku, který tyto stránky odstranil, neboť na síti platí pravidlo, že si správce vymiňuje právo odstranit materiál, který je urážlivý, napadající, nebo se podílí na ilegální činnosti.

Kontrola se musí zlepšit, uvedl Straw

Straw taky uvedl, že se bude muset zlepšit kontrola stránek jako je Facebook, aby se něco podobného neopakovalo. Také sdělil, že se bude muset lépe kontrolovat, jestli někdo nepašuje do věznic mobilní telefony a jestli je vězni neužívají.

Podle něj by se mělo také více zvažovat, kdo může být podmínečně propuštěn, a kdo smí vězení nakrátko opustit. Tito lidé totiž mohou do vězení propašovat mobilní telefony. „Obávám se, že máme co do činění s lumpy, s devianty a manipulátory, kteří nemají úctu k vlastnímu tělu, takže si strkají mobily do tělesných otvorů," řekl ministr.

Zmínil také, že na aktualizaci podobných stránek se mnohdy podíleli i příbuzní odsouzených.

Reklama

Výběr článků

Načítám