Hlavní obsah

Německý lékař předávkoval v Británii pacienta, Berlín ho nevydá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Německý lékař pracující, který při své první službě u nového zaměstnavatele ve Velké Británii předávkoval pacienta, se dopustil zabití. Ve čtvrtek o tom rozhodl britský koroner a vyzval úřady k přehodnocení dohod s Evropskou unií o najímání zdravotníků. Doktor Daniel Ubani se trestu v Británii vyhne. Německo ho odmítlo vydat, uložilo mu devítiměsíční podmínečný trest a pokutu 5000 eur.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Případ vyvolal značné podle listu The Guardian v Británii značné rozhořčení. Ubani podle vyšetřovatelů nejenže podal desetinásobek doporučeného množství diamorfinu 70letému Davidu Grayovi, ale neodborně léčil ještě nejméně dva pacienty, které měl poslat do nemocnice a neposlal. To během vůbec první služby pro svého nového zaměstnavatele - soukromou pohotovostní služby Take Care Now.

Případ se táhne už od února 2008. Ubani, který se původně narodil v Nigérii, přiznal, že byl unavený a neschopný soustředění - mimo jiné i proto, že do země přiletěl pouhý den před osudnou chybou. Gray z hrabství Cambridgeshire měl ledvinovou koliku a Ubani mu v domovské obci Manea podal 100 miligramů diamorfinu. Grayově rodině se omluvil dopisem.

Koroner William Morris se v úterý vyjádřil pouze ke Grayeově smrti. Během první Ubaniho služby zemřela také 86letá Iris Edwardsová, ovšem přirozenou smrtí.

Morris pro britské ministerstvo zdravotnictví připravil jedenáct doporučení, jak podobným případům v budoucnu zamezit, přičemž vyzval vládu k přehodnocení dohod s Evropskou unií. Lékaři ze států EU by podle něj měli v Británii projít stejně přísnými kontrolami jako příchozí z dalších zemí, přičemž by se měla věnovat pozornost i jejich jazykovým znalostem. Vláda již  na popud reportáží Guardianu opatření částečně zpřísnila v srpnu.

Služba Take Care Now podle deníku čelí nejisté budoucnosti. V uplynulých týdnech přišla o smlouvy Cambridgeshire a Suffolku. Ubani dál praktikuje v německém Wittenu jako plastický chirurg.

Reklama

Související články

Unavený lékař pacienta předávkoval

Britské úřady vyšetřují smrt 70letého Davida Graye z hrabství Cambridgeshire. Zemřel loni v únoru poté, co mu unavený lékař z Německa podal desetinásobné...

Výběr článků

Načítám