Hlavní obsah

Kvůli úplatkům za gripeny pro ČR byl obžalován Mensdorff-Pouilly

Novinky, ČTK, Alex Švamberk, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský protikorupční úřad SFO v pátek obžaloval bývalého agenta britského zbrojařského koncernu BAE kvůli korupci související s prodejem stíhaček JAS-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska. SFO oznámil, že rakouský obchodník hrabě Alfons Mensdorff-Pouilly je obžalován ze spiknutí za účelem korupce.

Článek

Podle britského úřadu se šestapadesátiletý Rakušan "mezi 1. lednem 2002 a 31. prosincem 2008 s dalšími osobami spojil za účelem korupčních plateb neznámým představitelům a dalším agentům vlád některých středoevropských a východoevropských zemí, včetně České republiky, Maďarska a Rakouska".

Jde o vůbec první kriminální proces vedený proti britskému zbrojnímu koncernu, který odmítl mimosoudní dohodu. Podle té měl koncern přiznat vinu a zaplatit vysokou pokutu 500 miliónů liber. [celá zpráva]

V předchozích případech byla vyšetřování ukončena, aby nebyly poškozeny dobré vztahy s movitými odběrateli zbraní, jako je Saúdská Arábie.

Cílem bylo zajistit od vlád zmíněných tří zemí kontrakty za dodávky letadel JAS-39 Gripen, vyráběných švédskou firmou Saab AB a nabízených koncernem BAE Systems. Částky mohly být odměnou za získání kontraktů, uvádí prohlášení  SFO, ale mohly být vypláceny též za účelem získání těchto kontraktů.

O spiknutí za účelem korupce se v obvinění mluví kvůli tomu, že ve dvou případech se prodej gripenů neuskutečnil. Rakousko si nakonec koupilo mnohem dražší Eurofightery a Česká republika od nákupu gripenů za 100 mld. korun po povodních v roce 2002 ustoupila a místo toho si stroje pronajala. Gripeny si koupilo jen Maďarsko.

 Mensdorff-Poully stojí v centru případu

Britský protikorupční úřad uvedl, že obvinění je výsledkem spolupráce s rakouskými, stejně jako s českými, maďarskými a švýcarskými úřady.

Švédská prokuratura v polovině loňského roku oznámila, že vyšetřování údajné korupce při prodeji gripenů uzavřela. Podíl Saab AB na úplatcích se jí prokázat nepodařilo, ale vyšetřování ve Švédsku potvrdilo, že BAE Systems prováděla rozsáhlé skryté platby při jednáních o nákupech gripenů v České republice, v Maďarsku a v Jihoafrické republice. JAR si stroje také koupila. [celá zpráva]

Loni v únoru rakouská police zatkla Mensdorffa-Pouillyho, důvodem však nebyla causa gripen, nýbrž podezření z praní špinavých peněz. Byly mezi nimi i platby od BAE. Podle rakouského časopisu získal hrabě od zbrojovky přes různá další konta 13 miliónů eur (asi 365 miliónů Kč). [celá zpráva]

Firma Mensdorffa-Pouillyho zastupovala BAE  ve východní Evropě od roku 1992 a lobovala za její výrobky.

Reklama

Výběr článků

Načítám