Hlavní obsah

Cameron chce omezit přistěhovalectví do Británie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Předsedovi britských konzervativců, jimž průzkumy dlouhodobě přisuzují roli favorita v letošních volbách, se nelíbí množství přistěhovalců, kteří v poslední dekádě přišli na britské ostrovy. David Cameron v neděli v televizi BBC řekl, že by chtěl udržet počet obyvatel pod 70 milióny a omezit každoroční příliv přistěhovalců na úroveň z počátku devadesátých let.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Předseda britské Konzervativní strany David Cameron

Článek

Deník The Times upozornil, že Cameron vystoupil poté, co bývalý arcibiskup z Canterbury Lord Carey z Cliftonu vyzval k omezení počtu přistěhovalců na 40 000 ročně, aby byl zachován britský křesťanský etos. Také podle Camerona zašel současný trend příliš daleko, trápí ho především přetížení veřejných služeb od zdravotnictví, přes vzdělávání po bydlení.

„V některých letech poslední dekády se počet přistěhovalců pohyboval okolo 200 000, což znamená dvoumiliónový nárůst za desetiletí, a to je, myslím, příliš,“ řekl Cameron s tím, že toryové by počet omezili na čtyři až pět desítek tisíc. „Nemyslím si, že je to nerealistické,“ dodal.

Zároveň konzervativci chtějí ztížit podmínky udělování studentských víz, jejichž počet v roce 2008 - 2009 byl 236 000 oproti 69 600 o deset let dříve.

Podle národního statistického úřadu bude 70 miliónů Britů do roku 2029 a k omezení přistěhovalectví nevyzývají jen konzervativci či pravicová Britská národní strana, ale už i vládní labouristé. Ministr vnitra Alan Johnson loni přiznal, že vláda radikální nárůst přistěhovalců řešila liknavě a neobratně. Nálady Britů vůči přistěhovalcům před volbami přiživuje krize ekonomiky a vysoká nezaměstnanost.

Británie má v současnosti 62 miliónů obyvatel. V roce 2008 na britské ostrovy dorazilo 160 000 přistěhovalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám