Hlavní obsah

Fico s řidiči kamiónů jednat nechce, dokud budou Bratislavu blokovat

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico v neděli odmítl pondělní jednání s nespokojenými autodopravci, dokud svými kamióny blokují ulice Bratislavy. V neděli kvečeru řidiči uvolnili jeden jízdní pruh v blokované Rožňavské ulici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Opětovně projevuji zájem setkat se s autodopravci, ale požádal jsem je, aby přestali dělat z lidí rukojmí svých ekonomických a politických požadavků. Ať opustí ulice a jsem připraven s nimi jednat," uvedl Fico v nedělní diskusní relaci Slovenské televize.

Fico zdůraznil, že řidičů kamiónů si váží. "Jsou to těžko pracující lidé. Nikdy bych nesouhlasil s tvrdým zákrokem proti nim, s tím, že bychom ukázali sílu státu vůči těmto lidem," řekl Fico.

V médiích se objevily informace, že v noci ze soboty na neděli se někdo pokusil vyprovokovat řidiče kamiónů, kteří stojí od čtvrtka na Rožňavské ulici v Bratislavě. V zádní části kolony údajně po desáté večer zmizela policejní hlídka, která odkláněla dopravu a vzápětí do posledního kamiónu narazil osobní vůz. Řidič to označili za jasnou provokaci.

Autodopravci po výzvě premiéra na jednání omezili svůj protest jen na Bratislavu. Označili to za vstřícný krok. “Držíme pozice na důležité Rožňavské ulici. Pokud bychom toto místo opustili, policie by nás už zpátky nepustila,” uvedl jeden z řidičů. Řidiči blokují důležitou dopravní tepnu od čtvrtka na protest proti zavedení elektronického mýtného.

V neděli večer řidiči jeden pruh v Rožňavské po dohodě s primátorem Bratislavy Andrejem Ďurkovským uvolnili.

Ministerstvo dopravy v pátek přislíbilo, že připraví změny v systému elektronického mýtného. Některé zpoplatněné úseky by se měly rozdělit na menší části, snížit se má také pokuta za nesprávné nastavení čtecí jednotky. Čekání kamiónů na hranicích by mělo dočasně zkrátit potvrzení o zaplacení mýta pro řidiče, kteří přes Slovensko pouze projíždějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám