Hlavní obsah

Ukradený nápis z koncetráku měl zaplatit neonacistický atentát ve Švédsku

Právo, ČTK, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Stockholm
Aktualizováno

Krádež historické tabule s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) v někdejšínm koncentračním táboře v Osvětimi si objednal zájemce ze Švédska napojený na neonacistickou organizaci. Ta potřebovala peníze na přípravu atentátu na parlament ve Stockholmu a na sídlo premiéra. Tabuli chtěla prodat sběrateli, rovněž ze Švédska. Uvedla to ve středu švédská média s odvoláním na sdělení tajné služby.

Článek

Polský ministr spravedlnosti Krzysztof Kwiatkowski ve středu podle polských médií požádal svou švédskou kolegyni Beatrici Askovou, aby švédská policie zatkla objednatele krádeže. Jeho totožnost polští vyšetřovatelé znají.

Polský deník Gazeta Wyborcza informoval již před Vánocemi, že podle prvních výsledků vyšetřování si krádež nápisu za 10 000 až 30 000 eur (263 000 až 790 000 korun) objednal jistý Švéd. Polská policie to odmítla komentovat, ale naznačila, že za akcí zřejmě stál někdo ze zahraničí.[celá zpráva]

Podle švédských médií neonacisté zamýšleli peníze za prodej tabule použít na atentáty před parlamentními volbami v příštím roce. Chystali se ostřelovat poslance z tribuny pro veřejnost v parlamentu a zaútočit na byt premiéra Fredrika Reinfeldta i na ministerstvo zahraničí.

Švédská tajná služba Säpo nedávno oznámila, že zahájila vyšetřování spiknutí krajní pravice, jehož součástí měl být útok na důležité státní budovy. Její organizace se dělí na dvě větve: první obstarává peníze, druhá připravuje teroristické údery. Bývalý šéf skupiny, který navázal kontakt s kupcem tabule, měl na starost finance.

Překvapivá krádež

Nápis zmizel z brány bývalého koncentračního tábora 18. prosince nad ránem. Policie ho nalezla v neděli v Kujavsko-Pomořanském vojvodství v obci Czernikowo nedaleko Toruně. Byl schován v lese poblíž domu jednoho ze zadržených pod hromadou větví a sněhu.[celá zpráva] Policie zadržela pět Poláků, tři se k činu přiznali.

Objednavatelé krádeže si vyrazili ještě před ní do muzea Osvětim-Březinka na průzkum – přinejmenším s jedním z obviněných Poláků. Zloději pak bez potíží pronikli do tábora. Autem ze zahraničí k němu přijeli dvakrát – poprvé dokonce bez základního „nádobíčka” bez žebříku a bez šroubováků. Když se jim v silném mrazu nepodařilo napoprvé tabuli odtrhnout, odešli si koupit nářadí a vrátili se po půlnoci. Tabuli nakonec odtrhli, ztratili však písmeno „i”.

Měli si rozdělit 20 tisíc zlotých (přes 127 tisíc korun) a polský organizátor měl obdržet 120 tisíc švédských korun (306 tisíc korun). Zloději si údajně neuvědomovali historický význam tabule. Teprve po mediální smršti jim prý došlo, čeho se dopustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám