Hlavní obsah

Kvůli zneužívání dětí odstoupili další dva irští biskupové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Kvůli skandálu se zneužíváním dětí katolickými kněžími odstoupili ve čtvrtek další dva irští biskupové - Eamonn Walsh a Raymond Filed. V Irsku dobrovolně rezignovali kvůli skandálu již čtyři duchovní. Jde o důsledek nedávno zveřejněné oficiální zprávy, podle níž katoličtí kněží v oblasti Dublinu několik desítek let zneužívali stovky děti a církevní hierarchie to kryla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nově odstoupili dva pomocní biskupové dublinského arcibiskupství. Oba informovali ve čtvrtek večer arcibiskupa Diarmuida Martina, že nabídli svou rezignaci papeži Benediktovi XVI. "V době, kdy slavíme vánoční svátky, narození našeho Spasitele, knížete míru, chováme naději, že náš krok může pomoci k tomu, aby navrátil mír a usmíření Ježíše Krista obětem tohoto sexuálního zneužívání," uvedli biskupové a připojili osobní omluvu.

Sdružení na podporu obětí sexuálního zneužívání požadovala jejich demisi od té doby, kdy byla zveřejněna Murphyho zpráva, která viní dublinské arcibiskupství, že krylo kněze, kteří se dopouštěli sexuálního zneužívání dětí. [celá zpráva]

Demisi už dříve podali biskup z Limericku Donal Murray a James Moriarty, který stál v čele diecéze v Kildare a Leighlinu. Rezignaci Murraye papež již přijal. Morriarty podal demisi ve středu. Očekává se, že ji Vatikán přijme v půlce ledna.

Kvůli zneužívání dětí podání 320 stížností

Ve funkci tak zůstává jediný z kritizovaných biskupů Martin Drennan z galwayského biskupství

Nedávno zveřejněná zpráva komise ustavené irskou vládou se zabývá lety 1975 až 2005. Rozebírá případy 46 kněží, na něž bylo kvůli zneužívání dětí podáno 320 stížností. Uvádí se v ní, že církevní hierarchie o zneužívání věděla, ale její hlavní starostí bylo vyhnout se skandálu a věci ututlat.

Před půl rokem jiná zpráva potvrdila zneužívání a týrání dětí v irských katolických internátních školách od 30. do začátku 90. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám