Hlavní obsah

Za porušení jazykového zákona bude hrozit pokuta až 5000 eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda ve středu schválila vykonávací předpisy ke kontroverznímu jazykovému zákonu. Na tomto základě bude možné od prvního ledna 2010 za porušení 11 z 21 kritérií zákona uložit pokutu od 100 do 5000 eur (2600 až 130 tisíc Kč).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jazykový zákon platí od prvního září 2009, ale ustanovení o pokutách za jeho porušení se zatím neuplatňovalo.

Kabinet Roberta Fica obhajuje schválení vykonávacích předpisů tím, že byly vypracovány ve spolupráci s experty vysokého komisaře OBSE pro otázky národnostních menšin Knuta Vollebaeka. Na jednání premiérů Slovenska a Maďarska 10. září 2009 ve městě Szécsény se obě země zavázaly, že Vollebaekovy připomínky budou akceptovat.

Právě pasáž o udělování pokut však Maďarsko kritizovalo a to se v této věci obrátilo k mezinárodním institucím.

Nejvyšší představitelé Maďarska označili zákon za zásah do práv národnostních menšin. Extremisté ze strany Jobbik a Maďarské gardy zablokovali hranice se Slovenskem, demonstrovali před slovenskou ambasádou v Budapešti a do areálu velvyslanectví hodili zápalné láhve.

Opoziční Maďarské demokratické fórum v reakci na možnost udělování pokut navrhlo, aby Maďarsko vytvořilo státní fond, z něhož by se udělené pokuty vyplácely. Podle návrhu by do fondu vytvořeného z rozpočtových prostředků mohli přispívat také individuální dárci a podniky.

Jen pro instituce a podnikatele

Vláda dále upřesnila, že běžný občan pokutu nemůže dostat. Případné udělení pokuty se vztahuje pouze na státní instituce, úřady a podnikatele.

Úředníci musí ovládat státní jazyk. Na úřadech je možné použít jazyk menšiny pouze v obcích, kde žije přes 20 procent lidí hlásících se k menšině. Jinak je na úřadech povinné používání slovenštiny.

Čeština má v tomto směru výjimku, protože se na Slovensku považuje za všeobecně srozumitelný jazyk. Na Slovensku bude možné i nadále mluvit na úřadech česky a předkládat dokumenty v češtině.

Jednání městského nebo místního zastupitelstva může probíhat v jazyce menšiny pouze v případě, že s tím souhlasí všichni přítomní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám