Hlavní obsah

Policie pozatýkala 160 mladých Řeků před výročím nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká policie zadržela asi 160 mladých lidí, kteří v centru Atén házeli na policii kameny, ničili auta a v nedalekém přístavu údajně shromažďovali materiál na výrobu zápalných lahví. Incident se stal v předvečer nedělního výročí smrti 15letého mladíka, kterého před rokem zastřelila policie. Jeho úmrtí tehdy vyvolalo vlnu pouličního násilí. Informovaly o tom světové agentury.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Demonstrant drží před aténskými policisty fotografii zastřelného chlapce během nepokojů, které vypukly před rokem.

Článek

Nepokoje začaly poté, co se stovky mladých lidí sešly v sobotu v aténské čtvrti Exarchia, kde byl Alexis Grigoropulos loni 6. prosince zastřelen. Mohutné protivládní protesty tehdy trvaly více než dva týdny a způsobily milionové škody.

Řecká vláda chtěla podobným nepokojům zabránit a do aténských ulic rozmístila více než 6000 policistů. Mladí lidé po policii házeli kameny a zničili tři automobily. Policie pak dvanáct z nich zatkla a více než 50 zadržela.

V souběžné razii v domě nedaleko přístavu Piraeus policie zajistila několik perlíků, plynových masek a materiálu na výrobu zápalných lahví. Na místě zadržela 20 lidí a další desítky o několik hodin později.

Úřady se obávají, že další vlna násilí může vypuknout během neděle. Vzpomínkové akce chystají Grigoropulova rodina, studenti i anarchisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám