Hlavní obsah

Vrhač bot po Bushovi se stal terčem stejného útoku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který po bývalém americkém prezidentovi Georgi W. Bushovi mrštil botami, se v úterý v Paříži stal terčem stejného útoku. Bota ho netrefila.

Článek

Zajdí ve francouzském hlavním městě hovořil o obětech irácké války, když po něm jeden exilový irácký novinář hájící americkou zahraniční politiku s výkřikem, že Zajdí je zastáncem irácké diktatury, hodil botou.

Zajdího minul. Vzápětí se na útočníka vrhl novinářův bratr Maithan a začal ho honit po sále. Nakonec po něm hodil také botu.

Zajdí incident komentoval slovy: „Ukradl moji techniku“.

Novinářův protest při poslední návštěvě Bushe v Bagdádu loni v prosinci z něho učinil hrdinu především v muslimské světě. Po Bushovi hodil obě své boty s tím, že je to polibek na rozloučenou od všech vdov, sirotků a obětí Bushova iráckého tažení.

Soud mu původně vyměřil tři roky za mřížemi a později mu trest zmírnil na rok. Zajdího propustili po devíti měsících. Na svobodě uvedl, že ho ve vězení mučili.

Reklama

Výběr článků

Načítám