Hlavní obsah

Norsko začalo vyrábět elektřinu mícháním mořské a sladké vody

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experimentální elektrárnu vyrábějící elektřinu tzv. osmózou včera jako první na světě spustilo Norsko. Zařízení využívá rozdíl mezi hustotou slané vody oceánu a sladké říční vody.

Foto: Profimedia.cz

Norská princezna Mette-Marit (vpravo) a ministr energetiky Terje Riis-Johansen slavnostně otevřeli experimentální elektrárnu v Tofte, jižně od Oslo.

Článek

„Nová technologie vyrábí elektřinu pouhým mícháním vody,“ řekl šéf norské energetické firmy Statkraft Bard Mikkelsen. „Jsme možná blíž řešení problému klimatických změn, než si myslíme, proto se do budoucnosti dívám s optimismem,“ dodal.

Podle expertů má osmóza potenciál vyrobit ročně 180 terawatthodin energie (180 biliónů wattů po dobu jedné hodiny), což je asi pětina energie spotřebované v EU. Globálně by mohl tento obnovitelný zdroj poskytnout téměř desetinásobek energie.

Osmotická elektrárna je založena na využití tlaku na polopropustnou membránu, oddělující slanou a sladkou vodu. Řidší sladká voda se tlačí přes membránu do hustšího oceánského prostředí a propojení membrány s turbínou umožní výrobu energie.

Experimentální zařízení instalované ve fjordu 60 kilometrů od Osla by však sotva stačilo pohánět větší kávovar. Po ověření technologie chce Statkraft s průmyslovým využitím osmotické energie začít v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám