Hlavní obsah

Vládní strana Smer dominovala slovenským regionálním volbám

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kandidáti vládní strany Smer-sociální demokracie získali v sobotních regionálních volbách posty županů (hejtmanů) ve čtyřech z osmi krajů. V dalších čtyřech krajích kandidáti Smeru postoupili do druhého kola, které se uskuteční 28.11. Účast voličů dosáhla 22,9 procenta.

Foto: Miroslav Földeši , ČTK

Milan Belica obhájil v Nitranském kraji post župana.

Článek

Opoziční pravice zaznamenala jistý úspěch pouze v Bratislavském kraji, kde do druhého kola postupuje z prvního místa se 41,3 procenta hlasů její kandidát Pavol Frešo Ve druhém kole se utká se současným županem Vladimírem Bajanem (29,5%).

Nadpoloviční většinu hlasů již v prvním kole získal Zdenko Trebuľa v Košickém kraji, Juraj Blanár v Žilinském, Milan Belica v Nitranském a Tibor Mikuš v Trnavském kraji. Druhé kolo se uskuteční v Bratislavském, Prešovském, Banskobystrickém a Trenčínském kraji.

Strana Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica vytvořila ve většině případů koalice s Lidovou stranou HZDS Vladimíra Mečiara. Výjimkou byl Žilinský kraj, kde byla součástí koalice také Slovenská národní strana, a Nitranský kraj, kde slovenské vládní i opoziční strany vytvořily koalici proti kandidátce Strany maďarské koalice.

V Banskobystrickém kraji kandidoval na župana také bývalý vůdce extremně pravicové Slovenské pospolitosti Marián Kotleba. Získal 13600 hlasů a s deseti procenty skončil na čtvrtém místě. "Jeho čtvrté místo znamená, že nálady voličů se radikalizují. Je to výzva pro slovenskou demokracii," upozornil politolog Juraj Marušiak.

Ze 408 regionálních poslanců získala koalice Smer- HZDS 101 míst (24,8%), nezávislí 55 míst (13,5%) a koalice SDKU-KDH 50 míst (12,3%).

Kupování hlasů Romů

Volby proběhly bez problémů, jen na některých místech se objevilo podezření z kupování hlasů. Prešovská krajská volební komise prověřuje například kupování hlasů v romských osadách Ostrovany a Jarovnice.

Čtyři ze 16 členů ústřední volební komise nepodepsali konečné výsledky. Představitelé opozičních stran to zdůvodnili tím, že na některých místech Košic se odnášely nepoužité hlasovací lístky z volebních místností před ukončením hlasování. Tyto lístky se pak mohly podle nich v nějaké podobě dostat zpět a do sčítání. Volební výsledky jsou podle zákona přesto platné.Kandidáti, kteří v takových místech neuspěli, mají právo se obrátit na Ústavní soud s žádostí o opakování voleb.

Kupování voličů funguje tak, že několik Romů vynese z volební místnosti prázdné volební lístky. Odevzdá je koordinátorovi, který čekal v osadě. Ten vyplatil finanční odměnu ve výši pět až deset eur, voličský lístek vyplnil a odevzdal dalším Romům. Ti hodili do urny předem vyplněné voličské lístky a vynesli další nevyplněné lístky. Podle mluvčího prešovské krajské volební komise Jozefa Kislíka jednoznačně jde o porušení volebního zákona. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám