Hlavní obsah

Papež otevírá náruč 400 tisícům anglikánů, kteří odmítají ženské duchovní

Novinky, pst

Pastýři asi 400 000 anglikánských věřících, kteří nesouhlasí se svěcením žen na kněze, usilují o spojení s římsko-katolickou církví. Deník The Times uvádí, že papež Benedikt XVI. už přislíbil zřízení zvláštního ordinariátu (úřad na úrovni biskupského), který by garantoval spojení s katolickou církví při respektování jejich identity.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež Benedikt XVI.

Článek

Masový přestup až 400 tisíc věřících by byl největší změnou po čtyřech stoletích existence protestantské anglikánské církve. List The Times uvádí, že tento krok by mohl spustit další lavinu přestupů od anglikánské církve, k níž se po celém světě hlásí 77 miliónů lidí, protože řada dalších věřících není srozuměna se svěcením ženských biskupů. Konzervativní věřící pak nově pobuřuje diskuse o možnosti svěcení homosexuálů.

Arcibiskup John Hepworth, po druhé ženatý primas Tradičního anglikánského společenství, který vedl vyjednávání v Římě, řekl, že byl hluboce pohnut papežovým rozhodnutím. Podle něj je to slavný a možná i historický okamžik.

Mnohé ovšem bude záležet i na tom, jakým kánonem se duchovní a jejich ovečky budou moci v náruči katolické církve řídit. Přijetí anglikánů má být však významným počinem i uvnitř katolické církve, protože by se smířilo s ženatými duchovními. Řím přitom něco podobného odmítal v případě kněží tajně vysvěcených v zemích bývalého sovětského bloku.

V rozhodování však nebude hrát roli jen konzervativní či příliš liberální přístup, ale také ekonomická stránka věci. Příslušníci anglikánského kléru totiž dostávají ročně 22 tisíc liber (630 tisíc Kč) a zdarma ubytování, zatímco katoličtí kněží mohohou počítat jen přibližně třetinou - osmi tisíci liber (230 tisíc Kč) od své fary a pokud si to nemůže dovolit, přispívá diecéze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám