Hlavní obsah

Nová organizace láká anglikány pod křídla Vatikánu

Řím

Vatikán zřídil novou strukturu, která umožní nespokojeným anglikánům stát se římskými katolíky, aniž by se museli vzdát některých svých liturgických tradic. Svatá stolice tak do svých řad přijme i ženaté anglikánské kněze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež Benedikt XVI.

Článek

Podle prefekta Kongregace pro nauku víry Williama Josepha Levady je nová struktura odpovědí na četné žádostí, které Vatikán během let obdržel. Mnoho anglikánů bylo rozčarováno zpřístupněním kněžského i biskupského úřadu ženám, povolením přístupu k duchovním úřadům homosexuálům a žehnáním svazkům gayů a lesbiček.

Anglikáni, kteří se chtějí vrátit do lůna římskokatolické církve více než 500 let po anglikánském schizmatu, jsou většinou seskupeni v Tradičním anglikánském společenství, upřesnila církevní agentura I.media. To se dlouhodobě staví proti vývoji v anglikánské církvi a kritizuje zejména svěcení žen a žehnání homosexuálním svazkům.

Anglikánská církev byla založena králem Jindřichem VIII. v 16. století kvůli tomu, aby se mohl rozvést s Marií Aragonskou a vzít si Annu Boleynovou, když mu papež rozvod zakázal. Její světskou hlavou je anglický panovník. Ve světě má asi 77 miliónů věřících. První ženy v ní byly vysvěceny na kněze v roce 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám